Peterico obsojenih ameriških študentov so pakistanske oblasti že premestile v strogo varovan zapor, kjer bodo prestajali dolgoletno kazen. Foto: Reuters
Peterico obsojenih ameriških študentov so pakistanske oblasti že premestile v strogo varovan zapor, kjer bodo prestajali dolgoletno kazen. Foto: Reuters

Ameriški študenti, ki so vsi stari nekaj več kot 20 let, so bili aretirani decembra lani v Sargodi, ki leži v osrednjem Pakistanu, 190 km jugovzhodno od Islamabada. Peterica je bila obtožena dveh kaznivih dejanj - načrtovanja terorističnih napadov in novačenja kandidatov za te napade. Za prvo so bili obsojeni na 10 let, za drugo pa na pet let, a bosta kazni tekli sočasno, poleg tega bo moral vsak plačati tudi 70 tisoč rupij oz. 700 evrov kazni.

Obramba: Zbirali medicinsko in denarno pomoč
Obsojeni ameriški državljani, katerih korenine izvirajo iz muslimanskih držav (Pakistan, Egipt, Jemen in Eritreja), so se branili, da so samo "zbirali medicinsko in denarno pomoč za muslimanske brate v Afganistanu", poleg tega so ameriški FBI obtožili mučenja in podtikanja dokazov. Tožilstvo je sodišču predložilo prestreženo elektronsko pošto, iz katere je bilo mogoče razbrati, da so se dogovarjali s skrajnimi islamisti o napadih v Pakistanu.

FBI jih je zasliševal, a tudi mučil?
V zaporu so jih dejansko večkrat zaslišali agenti FBI, je pa ameriško veleposlaništvo v Islamabadu trditve o mučenju in montiranem procesu odločno zavrnilo, kar so storile tudi pakistanske oblasti. Ameriške oblasti so bile sicer v javnosti z izjavami o procesu skope. Na veleposlaništvu v Pakistanu so dejali le, da spoštujejo odločitev pakistanskih sodišč, niso pa potrdili ali bodo zaprosili pakistanske oblasti za prestajanje kazni v ZDA.