Vali Ur Rehman (v sredini) je bil ubit v napadu na hišo blizu Miranšaha, glavnega mesta Južnega Vaziristana. Foto: EPA
Vali Ur Rehman (v sredini) je bil ubit v napadu na hišo blizu Miranšaha, glavnega mesta Južnega Vaziristana. Foto: EPA

Tarča ameriškega napada je bila hiša v pokrajini Severni Vaziristan v bližini meje z Afganistanom.

Gre za prvi napad z ameriškim brezpilotnim letalom po parlamentarnih volitvah v Pakistanu, na katerih so bili glavna tema tudi sporni napadi, ki jih ZDA izvajajo proti talibanskim upornikom in pripadnikom Al Kaide.

Vali Ur Rehman je bil namestnik Hakimulaha Mehsuda, ki je poveljnik organizacije Tehrik E Taliban Pakistan (TTP) v Južnem Vaziristanu. Ta je odgovorna za številne napade na pripadnike pakistanskih varnostnih sil in civiliste. Organizacija je povezana s talibanskimi uporniki v sosednjem Afganistanu.

Tiskovni predstavnik pakistanskih talibanov Ihsanula Ihsan ni mogel potrditi smrti Valija Ur Rehmana.

"Da so talibani tiho in ne zanikajo ali potrdijo novice, je samo po sebi nenavadno. Toda če je novica resnična, potem se mora pakistanska vojska zahvaliti ZDA," je dejal pakistanski poznavalec talibanskih upornikov Salim Safi.

Žrtve napadov ameriških brezpilotnih letal je težko identificirati. Talibanski borci po navadi takoj zaščitijo prizorišče napada, tako pakistanski novinarji ne morejo videti žrtev. Tuji novinarji morajo imeti dovoljenje od pakistanske vojske za obisk območij ob meji z Afganistanom.