Ikbal je lani nastopil položaj notranjega ministra, sočasno pa opravlja tudi funkcijo ministra za načrtovanje, razvoj in reforme. Foto: Reuters
Ikbal je lani nastopil položaj notranjega ministra, sočasno pa opravlja tudi funkcijo ministra za načrtovanje, razvoj in reforme. Foto: Reuters

Deželni notranji minister Talal Čaudhri je sporočil, da je Ikbala krogla po nagovoru občinstva zadela v roko in da ni v smrtni nevarnosti. Napadalca so takoj po napadu aretirali.

Minister je sedal v svoj avtomobil, s katerim je nameraval zapustiti prizorišče politične kampanje, ko ga je "mlad moški večkrat ustrelil", je napad za Al Džaziro opisal tiskovni predstavnik reševalcev Džam Sajad Husain.

Napadalca so oblasti identificirale kot 21-letnega Abida Husaina, ki je "pokazal pripadnost" ultrareligiozni stranki Tehrik-e-Labaik, ki se osredotoča na izpostavljanje in boj proti bogokletju. Vodja stranke Kadim Husain Rizvi je sicer obsodil napad in dejal, da stranka svojih delavcev ni nagovorila k uporabi orožja.

Ikbal je eden vidnejših članov pakistanske vlade. Član vladajoče muslimanske lige Navaz (PML-N) je zaveznik odstavljenega premierja Navaza Šarifa. Premier Šahid Hakan Abasi je strogo obsodil napad in pozval k policijski preiskavi.

Politično motiviran napad bo še dodatno razgrel ozračje pred parlamentarnimi volitvami, predvidenimi za konec meseca julija.

Opozicija družno proti Šarifu
Deutsche Welle je januarja poročal, da so se pred letošnjimi volitvami vse opozicijske stranke povezale proti Šarifovi vladavini, kar je tudi njihova edina skupna točka, in organizirale množične proteste v drugem največjem mestu Lahore.

Celo tradicionalna tekmeca, nekdanji igralec kriketa Imran Khan na čelu Gibanja za pravico (Tehrik-e-Insaf) in nekdanji predsednik države Asif Ali Zardari na čelu Pakistanske ljudske stranke (PPP), sta se povezala proti PML-N-u. Khan sicer Zardarija obtožuje korupcije, ta pa mu vrača z obtožbami o podpori talibanov.

Stranka vsaj do volitev trdno na oblasti
Čeprav je vrhovno sodišče Navaza Šarifa zaradi obtožb korupcije julija lani razrešilo s položaja, je njegova stranka še vedno odločno na oblasti. Šarifov brat Šabaz Šarif je premier pokrajine Pundžab, njegova zaveznika pa sta tudi premier Abasi in Ikbal.