Lieberman je s svojimi izjavami znova razočaral Palestince. Foto: EPA
Lieberman je s svojimi izjavami znova razočaral Palestince. Foto: EPA

"Realnost je, da smo še daleč od razumevanja in dogovorov o ustanovitvi neodvisne države do leta 2012," je dejal Lieberman po srečanju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Bližnjevzhodna četverica, ki jo sestavljajo ZDA, Rusija, Združeni narodi in Evropska unija, se je marca letos zavzela, da bi Palestinci in Izrael v 24 mesecih sklenili mirovni sporazum, ki bi vodil do ustanovitve palestinske države.

Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je v odzivu na izjave Liebermana dejal, da izraelski zunanji minister kljubuje mednarodnim prizadevanjem za sklenitev mirovnega sporazuma med Izraelci in Pallestinci.

Palestinski premier Salam Fajad je dejal, da bi lahko Palestinci enostransko razglasili neodvisnost, če se bo diplomatski zastoj nadaljeval, a je Abas zavrnil to možnost.

Rusi prepričujejo Hamas
Lieberman in Lavrov sta govorila o pogovorih s Palestinci, pri katerih posreduje ameriški odposlanec za bližnji vzhod George Mitchell. Lavrov je izrazil mnenje, da bi lahko v pomanjkanje napredka v palestinsko-izraelskih mirovnih pogajanjih spobudilo radikalizacijo med Palestinci, zato sam upa, da bodo pogovori kmalu pripeljali do neposrednih pogajanj.

Lavrov je branil rusko politiko odprtih odnosov s palestinskim gibanjem Hamas, s katerim druge članice četverice nimajo stikov. Ruski zunanji minister je pojasnil, da so vseh pogovorih skušali prepričati Hamas, naj spremeni svojo politiko in podpre arabsko mirovno pobudo.