Papež ostaja neomajen do nekaterih zapovedi Katoliške cerkve. Foto: EPA
Papež ostaja neomajen do nekaterih zapovedi Katoliške cerkve. Foto: EPA

Celibat je blagoslov tako za cerkev kot za skupnost.

Papež Benedikt XVI.

V 140 strani dolgem dokumentu, ki upošteva priporočila redne škofovske sinode v Vatikanu iz leta 2005, je papež ohranil svoja konservativna stališča do spornih vprašanj.

Papež kljub pomanjkanju duhovnikov v nekaterih svetovnih državah ne namerava opustiti zapovedi celibata. Dejal je, da se zaradi pomanjkanja duhovnikov ne bi smelo znižati pogojev za vstop v semenišča, saj je celibat zapoved in blagoslov, ki ga ne namerava ukiniti.

Preberite si, kako je zakonodaja o porokah istospolnih partnerjev urejena v nekaterih evropskih državah.
Glede porok istospolnih partnerjev je papež poudaril, da se Katoliška cerkev o njih ne namerava pogajati, saj so v nasprotju s temeljnimi vrednotami Katoliške cerkve. Poroke istospolnih partnerjev so dovoljene v več evropskih državah, celo v večinsko katoliški Španiji, v Italiji pa je javno mnenje glede istospolnih porok zelo deljeno.

Splavu in evtanaziji je treba nasprotovati
Papež Benedikt XVI. je znova potrdil prepoved ponovne cerkvene poroke ločenih katoliških parov in katoliškim politikom zapovedal, da imajo moralno dolžnost nasprotovati splavu in evtanaziji. Odločitev o cerkveni poroki politikov, ki podpirajo evtanazijo, splav ali istospolne poroke, pa je prepustil posameznim škofijam.

Celibat je blagoslov tako za cerkev kot za skupnost.

Papež Benedikt XVI.