Papež je bil deležen tradicionalnega pozdrava aboriginov. Foto: Reuters
Papež je bil deležen tradicionalnega pozdrava aboriginov. Foto: Reuters
Papež na obisku Avstralije

Poteza vlade je pogumno dejanje, ki prinaša upanje drugim ljudem v stiski, je vladi polaskal v Sydneyju, kjer na svetovnem dnevu mladih pričakujejo približno 200.000 ljudi. Premier Kevin Rudd je papeža toplo sprejel in mu dejal, da je Avstralija počaščena, da ga lahko gosti. Rudd se je v začetku leta v skladu s predvolilno obljubo opravičil aboriginom za krivice, ki jim jih je povzročila vlada.

Papež je komentiral tudi zavezanost vlade v boju za skrb za okolje. Po formalnem pozdravu ob prihodu je bil papež deležen še tradicionalne aboriginske dobrodošlice, zatem pa se je s čolnom popeljal po sydneyjskem pristanišču v predmestje Barangaroo, kjer je uradno nagovoril zbrano množico mladih.

Opravičilo za spolne zlorabe
Pričakovati je, da se bo poglavar Rimskokatoliške cerkve opravičil tudi vsem žrtvam, ki so jih spolno zlorabljali duhovniki. Napovedani so tudi protesti zaradi stališča Cerkve do homoseksualnosti in splava. V nagovoru romarjem je ostro napadel popkulturo, potrošništvo in napačne vzornike mladih. Poudaril je, da je naš svet postal utrujen od pohlepa, izkoriščanja in razdvajanja.

Papež bo svoj obisk v Avstraliji sklenil z mašo na prostem v nedeljo, ki naj bi se je udeležilo na sto tisoče ljudi.

K. T.

Papež na obisku Avstralije