Foto:
Foto:

Konzistorij ali slovesno imenovanje novih kardinalov, ki prihajajo iz Italije, Nigerije, Francije, Sudana, Španije, ZDA, Brazilije, Gane, Indije, Hrvaške, Gvatemale, Poljske in drugih držav, bo 21. oktobra.

V normalnih okoliščinah novega papeža izvoli 120 kardinalov elektorjev, ki pa zgubijo to pravico, ko dopolnijo 80 let. Do sedaj še ni znano, koliko novih kardinalov ima manj kot 80 let.

Zagrebški nadškof novi kardinal
Med novo imenovanimi kardinali je tudi zagrebški nadškof Josip Božanič, ime enega kandidata pa je papež obdržal "in pectore", v tajnosti, kar je pravilo, ko bi lahko njegovo imenovanje ogrozilo njegov položaj v državi, ki je sovražna do religije.

Brez večjih sprememb v politiki cerkve
Ker papež za nove kardinale imenuje škofe, ki sledijo njegovim naukom, je tako velika verjetnost, da bo tudi novi papež pripadal konzervativni struji. To pa pomeni, da se novi papež ne bo vmešaval v kontroverzna pravila, kot so prepoved kontracepcije in ženskih duhovnic.

Dejstvo, da je papež za nove kardinale imenoval le šest Italijanov, povečuje možnost, da bo tudi prihodnji papež prihajal iz kake druge države. Janez Pavel II. je bil 16. oktobra 1978 izvoljen kot prvi neitalijanski papež v 455 letih.