Papež je daroval polnočnico v baziliki svetega Petra ob strogih varnostnih ukrepih. Foto: Reuters
Papež je daroval polnočnico v baziliki svetega Petra ob strogih varnostnih ukrepih. Foto: Reuters
Jeruzalemski latinski patriarh Pierbattista Pizzaballa
Jeruzalemski latinski patriarh Pierbattista Pizzaballa je vodil tradicionalno božično procesijo od Jeruzalema do Betlehema, ki ju loči izraelski zid in vojaške nadzorne točke. Foto: EPA
Zid okoli Betlehema
Betlehem leži na okupiranem Zahodnem bregu, ki ga je Izrael zasedel leta 1967. Foto: Reuters

Polnočnica v baziliki svetega Petra je potekala ob strogih varnostnih ukrepih.

Več tisoč kristjanov v Betlehemu
Več tisoč kristjanov z vsega sveta se je zbralo v Betlehemu na zasedenem Zahodnem bregu, kjer bodo slavili Jezusovo rojstvo. Papež poziva k premisleku o resničnem pomenu božiča.

Z zvonjenjem se je pod vodstvom jeruzalemskega latinskega patriarha Pierbattista Pizzaballe začela tradicionalna božična procesija od Jeruzalema do Betlehema. Pizzaballa bo daroval tudi polnočnico, in sicer v cerkvi svete Katarine, ki stoji v bližini bazilike Jezusovega rojstva, kjer so običajno darovali polnočno mašo, a jo letos prenavljajo.

V božični poslanici je Pizzaballa ta teden opozoril na tragedije v Siriji, Egiptu in Iraku ter dodal, da za njihovo ustavitev besede niso dovolj: "Moramo se boriti proti revščini in nepravičnosti." Prav tako je spregovoril o "stalnih ovirah za mir v Izraelu in Palestini" ter pohvalil delo papeža Frančiška.

Ena ozmed osrednjih polnočnic v svetu bo potekala v vatikanski baziliki svetega Petra, ki jo bo ob 21.30 daroval papež Frančišek. Papež je sicer pred kratkim pozval k premisleku o resničnem pomenu božiča. Vernike in vernice je pozval, naj ga skušajo pričakati v miru, pri tem pa naj si skušajo predstavljati takratno dogajanje v Betlehemu.

Betlehem leži na Zahodnem bregu, ki ga je Izrael okupiral leta 1967 in na katerem pospešeno gradi naselbine, ki so nezakonite po mednarodnem pravu, kar je potrdila petkova resolucija Varnostnega sveta Združenih narodov. Betlehem je od Jeruzalema ločen z izraelskim zidom in vojaškimi nadzornimi točkami, pogosto pa je prizorišče palestinskih protestov.

V petek so tako protestniki, pri čemer so bili nekateri oblečeni kot božički, zahtevali odprtje točk, da lahko krščanski turisti laže pridejo v Betlehem. Kot poroča palestinska tiskovna agencija Maan news, so izraelske sile uporabile solzivec in streljale naboje, prevlečene z gumo. Več ljudi je bilo poškodovanih, tudi pet novinarjev.

Statistika izraleskega ministrstva za turizem kaže, da naj bi Sveto deželo v decembru obiskalo okoli 120.000 turistov, polovica od teh je kristjanov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Pri tem pa palestinski turizem trpi veliko škodo zaradi izraelskega omejevanja gibanja po Zahodnem bregu, opozorila aktivistov navaja Maan news.

Kristjani predstavljajo okoli dva odstotka prebivalcev v Izraelu in na Zahodnem bregu ter 0,1 odstotka na območju Gaze.