Pogled na plažo Copacabana, kjer je papeža pričakalo milijon in pol mladih vernikov. Foto: EPA
Pogled na plažo Copacabana, kjer je papeža pričakalo milijon in pol mladih vernikov. Foto: EPA
Papež Frančišek
Papež Frančišek se bo danes srečal z mladimi zaporniki in z balkona nadškofije Rio de Janeiro molil Angelovo čaščenje. Foto: EPA
Papež z mladimi na Copacabani

Papež, ki ga je na Copacabani pričakalo 1,5 milijona mladih z vsega sveta, ki se udeležujejo Svetovnega dneva mladih, je na plažo prispel s helikopterjem, nato pa se je z odprtim avtomobilom peljal štiri kilometre ob peščeni obali. Mladi so ga navdušeno pozdravljali, papež pa se je večkrat ustavil in jih pozdravil.

Papež je mlade v pozdravnem slavju z bogoslužjem tudi nagovoril. "Vse nas mika, da bi se postavili v središče, da je samo na nas, da gradimo svoja življenja, in da je naše življenje lahko srečno samo, če je zgrajeno na lastništvu, denarju ali oblasti. Vendar ni tako," je dejal papež in mlade pozval, naj v središče svojega življenja postavijo Boga. Ob tem jih je pozval še, naj ne obupajo, saj je korupcijo in krivice mogoče premagati z njihovo pomočjo.

Papež pozval k solidarnosti
Pred tem je papež v Riu obiskal favelo Varginha, kjer je pozval k solidarnosti z revnimi. Dejal je, da bi moral vsak prispevati k temu, da se končajo številne socialne neenakosti. "Egoizem in individualizem ne ustvarjata boljšega sveta, ampak to počne kultura solidarnosti," je povedal papež, ki je bogate in predstavnike javnega življenja ob tem pozval, naj ne omagajo pri gradnji pravičnejšega in bolj solidarnega sveta. V faveli je obiskal tudi neko družino in v tamkajšnji župnijski cerkvi blagoslovil nov oltar.

Svetovni dan mladih, osrednje srečanje katoliške mladine, ki se ga udeležuje tudi 60 mladih iz Slovenije, se bo končal v nedeljo s papeževo mašo.

Na Copacabani bo papež vodil križev pot
Današnji dan svojega prvega apostolskega potovanja v tujini bo papež namenil spovedi petih mladih v parku Quinta da Boa Vista, nato se bo srečal z mladimi zaporniki in z balkona nadškofije Rio de Janeiro molil Angelovo čaščenje. Zvečer bo na obali Copacabane potekal križev pot, papež pa bo imel tudi nagovor. Svoj obisk Brazilije bo papež Frančišek sklenil v nedeljo, ko bo ob koncu Svetovnega dneva mladih na Campus Fideiu daroval mašo in napovedal kraj prihodnjega mednarodnega praznovanja svetovnega dneva mladih.

Organizacija Svetovnega dneva mladih in papeževega obiska velja za pomemben preizkus za Rio, ki bo prihodnje leto gostil svetovno nogometno prvenstvo, leta 2016 pa olimpijske igre. Papeža so sicer ob prihodu v Brazilijo poleg vernikov pričakali tudi protestniki, istega dne pa so blizu bazilike v Aparecidi, kjer je papež pozneje vodil mašo, odkrili doma narejeno eksplozivno napravo. V torek je med navalom romarjev zaradi okvare razpadel tudi sistem podzemne železnice.

Papež z mladimi na Copacabani