Papež Benedikt XVI. bo v Avstraliji preživel devet dni. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI. bo v Avstraliji preživel devet dni. Foto: Reuters
Benedikt XVI. in Kevin Rudd

Poglavarja Katoliške cerkve, ki bo v Avstraliji preživel devet dni, sta na letališču v vojaškem oporišču Richmond v bližini Sydneyja pričakala premier Kevin Rudd in sydneyjski nadškof George Pell. Gre za prvi obisk Benedikta XVI. v Avstraliji, sicer pa je to njegov deveti obisk v tujini, odkar je pred tremi leti prevzel mesto papeža, pa tudi najdaljši.

V začetku obiska Avstralije si bo papež najprej privoščil nekaj počitka, saj bo štiri dni preživel na posestvu konservativne katoliške skupine Opus Dei severozahodno od Sydneyja. Javno bo prvič nastopil v četrtek, ko ga bodo na krovu manjše ladje pripeljali v sydneyjsko pristanišče pred sydneyjsko opero.

Maša na svetovni dan mladih
Glavni dogodek papeževega obiska bo 23. svetovni dan mladih, ki bo potekal na sydneyjskem hipodromu Randwick in kjer bo Benedikt XVI. daroval mašo. Dogodka naj bi se udeležilo kar pol milijona vernikov, v Sydneyju pa v prihodnjih dneh pričakujejo približno 250.000 domačih in tujih romarjev.

Papež obsoja spolne zlorabe v Avstraliji
Papež je na letalu na poti v Avstralijo napovedal, da se bo ob svojem obisku opravičil za spolne zlorabe, ki so se zgodile v avstralski Katoliški cerkvi. Povedal je, da pedofilija ni združljiva s poklicom duhovnika, in jo strogo obsodil. Nekatere žrtve zlorab v Avstraliji si želijo, da bi papež neposredno obsodil avstralsko katoliško hierarhijo, saj se na zlorabe ni odzvala tako, kot bi se od nje pričakovalo.

"Nujno je, da se Cerkev pomiri, prepreči nadaljnje zlorabe, pomaga žrtvam in prevzame krivdo za omenjene primere," je povedal papež na poti v Sydney. "Jasno mora biti - poklic duhovnika nikakor ni združljiv s spolnimi zlorabami, saj so duhovniki v službi Boga," je še dodal Benedikt XVI.

Benedikt XVI. tudi z aborigini in o podnebju
Med obiskom Avstralije naj bi se papež srečal tudi z aborigini, po vsej verjetnosti pa bo ponovil gesto svojega predhodnika papeža Janeza Pavla II. in se jim bo opravičil za krivice, ki so jih zakrivili katoliški misijonarji. Med verniki in politiki pa želi papež vzbuditi tudi zavest o podnebnih spremembah. "Spopasti se moramo s tem velikim izzivom in za vedno spremeniti svoje obnašanje do Zemlje in podnebja," je povedal papež.

B. T.