Novi kardinali bodo kardinalski prstan prejeli v nedeljo. Foto: EPA
Novi kardinali bodo kardinalski prstan prejeli v nedeljo. Foto: EPA

Po novem kardinalski zbor šteje 203 kardinalov, od tega jih ima 121 pravico voliti novega papeža.

Benedikt XVI. je na svojem tretjem konzistoriju blagoslovil vsakega novega kardinala posebej in mu podelil škrlatno ogrinjalo ter pokrivalo. Med nedeljsko mašo na Trgu svetega Petra bodo prejeli še kardinalske prstane.

V svoji prisegi so se kardinali zavezali, da bodo ubogali papeža, da ne bodo izdajali skrivnosti ali delali česar koli, kar bi lahko ogrozilo Cerkev.

Novi kardinali prihajajo iz Afrike, Azije, Severne in Južne Amerike ter Evrope. Med njimi je največ Italijanov, kar mnogi že razumejo kot znak, da bo prihodnji papež postal prav italijanski kardinal.

"Princi Cerkve", kot so tudi znani kardinali, so po papežu najvišji predstavniki Rimskokatoliške cerkve in so po izročilu papeževi svetovalci pri vodenju Cerkve.

Papež kardinale imenuje svobodno po lastni presoji izmed duhovnikov, kot zbor pa s papežem sodelujejo na rednih ali izrednih konzistorijih.

Kardinali, ki na dan smrti papeža še niso dopolnili 80 let, imajo pravico do sodelovanja pri volitvah za novega papeža. Med novimi kardinali je takih 20.