Knjiga z naslovom Prosim te v imenu Boga: Deset molitev za prihodnost upanja bo izšla v torek. "V imenu Boga prosim za konec grozljive norosti vojne," poziva Frančišek. "Prav nobenega razloga ni, ki bi lahko upravičeval vojno. Za barbarstvo vojne ni nobenega prostora," dodaja.

Obenem je vojna po njegovem mnenju "povsem neučinkovit odgovor", saj nikoli ne reši nobene težave. "Gre morda Jemnu, Libiji ali Siriji, da navedem nekaj aktualnih primerov, bolje kot pred konflikti?"

Ruska invazija na sosednjo Ukrajino februarja letos je po besedah papeža ponazorila, da obstoječe multilateralne strukture, še posebej Varnostni svet Združenih narodov, nujno potrebujejo "agilnejše in učinkovitejše načine za razreševanje konfliktov".

"V času vojne je bistveno potrditi, da potrebujemo več multilateralizma in boljši multilateralizem," a Združeni narodi ne ustrezajo več "novim realnostim", je v izvlečku, ki ga je objavil italijanski dnevnik La Stampa in ga povzemajo tuje tiskovne agencije, še zapisal papež.

Združeni narodi so bili ustanovljeni, da bi preprečili ponovitev grozot obeh svetovnih vojn, a čeprav grožnje, ki sta jih ti predstavljali, še vedno obstajajo, "današnji svet ni več enak", je nadaljeval. Kot v nebo vpijoč primer omejitev obstoječega multilateralnega sistema in prevlade zakona najmočnejšega nad solidarnostjo je navedel neenako distribucijo cepiv proti covidu-19.

85-letni poglavar Katoliške cerkve se zavzema za "organske reforme", ki bi mednarodnim organizacijam omogočile, da znova odkrijejo svoj bistveni namen, ki je "služiti družini človeštva". Mednarodne institucije morajo biti po njegovem mnenju rezultat "najširšega možnega soglasja".

Pot do rešitve je po njegovem mnenju v "dialogu, pogajanjih, poslušanju drug drugega, diplomatski spretnosti in kreativnosti ter tudi v daljnovidni politiki, sposobni zgraditi sistem sobivanja, ki ne temelji na moči orožja ali zastraševanju".