Gabriele je v Vatikanu zaposlen od leta 2006. Foto: Reuters
Gabriele je v Vatikanu zaposlen od leta 2006. Foto: Reuters

Na sobotnem zaslišanju so odločili, da sme osebni strežnik papeža Benedikta XVI. po dveh mesecih vendarle zapustiti zapor in oditi v hišni pripor, kjer bo ostal, dokler se sodišče ne odloči, ali mu bodo sodili v zvezi z afero Vatileaks, ko je prišlo do uhajanja zaupnih vatikanskih dokumentov italijanskim medijem.

Vodja vatikanske službe za odnose z javnostmi Federico Lombardi je pojasnil, da bo odločitev o morebitnem sojenju sprejeta vsaj v začetku avgusta. Gabriele živi v Vatikanu in bo dom lahko zapustil le ob obiskih maš.

Odvetnik papeževega strežnika Carlo Fuso je izrazil pričakovanje, da bo prišlo do sojenja, ob tem pa zatrdil, da je njegova stranka delovala "pod pritiskom z različnih front". Po odvetnikovih besedah je Gabriele vedno deloval sam, in ne v kakršnih koli mrežah ali zarotah, vodila pa ga je "ljubezen" do papeža in želja, da mu pomaga.

Italijanski mediji po poročanju BBC-ja navajajo, da Gabrieleju zaradi nezakonite posesti državnih dokumentov grozi do 30 let zapora v primeru obsodbe. Če bo obsojen, bo verjetno kazen prestajal v italijanskem zaporu v skladu z dogovorom med Rimom in Vatikanom.

Razkrite umazane igrice v Vatikanu
Gabrieleja so prijeli konec maja, ko so pri njem našli vatikanske dokumente, kakršni so v preteklih mesecih prišli v roke italijanskim novinarjem in so razkrili umazane spletke za vatikanskimi zidovi, predvsem o dejavnostih vatikanske banke in vatikanskega državnega tajnika, kardinala Tarcisia Bertoneja. Dokumenti so poleg korupcije razkrili tudi notranje boje za oblast med predstavniki Svetega sedeža.

Gabriele je bil znan po svoji zvestobi in vdanosti papežu, zato mnogi menijo, da je le grešni kozel in ni pravi krivec za afero, ki je zadala nov udarec Rimskokatoliški cerkvi, ko se ta še ni povsem opomogla od škandalov s spolnimi zlorabami otrok, ki so jih zakrivili njeni duhovniki v ZDA in Evropi.