Prizor z lanskoletne Parade ponosa v Zagrebu. Foto: EPA
Prizor z lanskoletne Parade ponosa v Zagrebu. Foto: EPA

Danes, na zadnji dan manifestacije, bo potekala tudi Parada ponosa. Parade se bo začela ob 14.00 na Trgu žrtev fašizma, nato pa se bo po pohodu skozi središče mesta končala na Zrinjevcu, kjer bo potekal javni shod z govori in zabavnim programom.
Že nekaj dni na Trgu bana Jelačića vihrajo štiri zastave mavričnih barv, simbol mednarodnega gibanja LGBTIQ (lezbijke, geji, biseksualne, transseksualne, interseksualne in "queer" osebe) in gibanja Pride. Z zastavami simbolično sporočajo, da so tu, da so povsod, da imajo pravico do pojavljanja v javnosti, pravico do javnega izkazovanja spolnih identitet in da je Zagreb njihovo mesto, v katerem živijo in želijo živeti svobodni, brez nasilja in diskriminacije.
Stranka širi sovražni govor?
Med potekom Parade je podmladek Hrvaške čiste stranke prava pozval k protigejevskemu shodu. Zagovornica enakopravnosti spolov Gordana Lukač-Koritnik je poziv označila za širjenje sovražnega govora in homofobije. Lezbijska skupina Kontra je medtem na zagrebškem sodišču podala tožbo zaradi nezakonitega delovanja, ker ministrstvo za notranje zadeve tega protishoda ni prepovedalo. V Kontri so mnenja, da ni ne politične ne profesionalne volje za obračun s širjenjem sovraštva in z diskriminatornim ravnanjem.
Za Parado ponosa se je zavzel tudi javni pravobranilec Jurica Malčić. Kot osrednje telo, pristojno za zatiranje diskriminacije, ter nacionalna institucija za promoviranje in zaščito človekovih pravic javni pravobranilec izkazuje javno podporo organizatorjem Parade ponosa, da bi bi s tem shodom ozavestili javnost in promovirali vrednote civilizirane družbe, kakršne so strpnost in pravica do različnosti, zaščita dostojanstva vsakega posameznika, nenasilje ter izkoreninjanje predsodkov in diskriminacije LGBTQ-oseb, je zapisal Malčić.