Fernando Lugo, nekdanji katoliški duhovnik, je kot kandidat levice razbil monopol desnice, zdaj pa je bil zelo hitro odstavljen. Foto: EPA
Fernando Lugo, nekdanji katoliški duhovnik, je kot kandidat levice razbil monopol desnice, zdaj pa je bil zelo hitro odstavljen. Foto: EPA
Nemiri v Asuncionu
Južnoameriške države so Paragvaju že sporočile, da odstavitve predsednika Luga ne sprejmejo. Podobnega mnenja je tudi precejšen del Paragvajcev, ki na ulicah protestirajo proti kongresu. Foto: EPA
Federico Franco, novi predsednik Paragvaja
Da se je glavna stranka leve koalicije obrnila proti Lugu, ni presenetljivo, saj je tako predsednik stranke postal brat voditelja stranke Liberal. Foto: EPA

Zgornji dom kongresa v Asunscionu je odpoklical Luga zaradi "slabega opravljanja njegovih nalog", potem ko je ob deložaciji skupine kmetov brez lastne zemlje izbruhnilo nasilje, ki je zahtevalo 17 življenj. Za njegov odpoklic je v petek glasovalo 39, proti njemu pa le štirje člani sicer 45-članskega senata.

Prekinil monopol desnega Colorada
Lugo se je na oblast povzpel leta 2008 kot borec za pravice revnih in prekinil 61-letno vladavino desne stranke Colorado. Za Lugov padec je bila usodna odločitev stranke Liberal, največje stranke leve vladne kaolicije, da odtegne podporo Lugu. Kot novi predsednik države je nato že prisegel njegov dozdajšnji podpredsednik Federico Franco.

Umika se kot predsednik, ne kot državljan
Predtem sta v četrtek oba domova kongresa, v katerem ima večino desno usmerjena opozicija, glasovala za začetek postopka odstavitve predsednika države. Lugo je kritiziral kongres, v katerem ima večino desna opozicija, in ga obtožil poskusa državnega udara.

Po glasovanju v petek je predsednik sporočil, da se bo podredil odločitvi kongresnikov, a obenem dodal, da "sta bila zgodovina Paragvaja in njegova demokracija hudo ranjeni". "Danes se umikam kot predsednik, a ne kot državljan Paragvaja," je dejal.

Ob odstopu pozval k miru
Obenem je 61-letni nekdanji katoliški duhovnik in škof z besedami "naj ne bo prelita kri pravičnih" pozval k miru. Pred poslopjem kongresa so namreč po njegovem odpoklicu izbruhnili nasilni protesti. Policisti na konjih so skušali s solzivcem in vodnimi topovi razgnati večtisočglavo jezno množico, ki je vzklikala "Lugo, predsednik". Ob protestih, ki so bili ves čas na robu incidenta, je bilo nekaj ljudi tudi ranjenih.

Sosednje države prepričane o puču
Jezni odzivi so nemudoma sledili tudi iz številnih latinskoameriških držav - ne le iz držav z levimi voditelji, kot so Venezuela, Bolivija in Nikaragva, ampak med drugim tudi iz Argentine in Čila. "Brez dvoma smo v Paragvaju priča državnemu udaru. To je nesprejemljivo," je sporočila argentinska predsednica Cristina Kirchner. Venezuelski predsednik Hugo Chavez pa je med drugim sporočil, da ne priznava "ničvredne, nezakonite in nelegitimne" nove oblasti v Paragvaju.

49-letni Federico Franco, ki bo najrevnejšo državo v Latinski Ameriki predvidoma vodil do izteka Lugovega mandata avgusta prihodnje leto, je priznal, da je postopek odpoklica stekel na "način, ki je bil malce hiter", ter je presenetil njega in vse Paragvajce.

Krvavi izgon kmetov brez zemlje
Pretekli petek je skušalo približno 350 policistov pregnati skupino 150 kmetov, ki se je naselila na zasebni farmi Curuguaty na severovzhodu Paragvaja in je ni hotela zapustiti. V nasilju, ki je izbruhnilo, je bilo ubitih šest policistov in 11 kmetov. Farma pripada bogatemu poslovnežu Blasu Riquelmeju, nekdanjemu senatorju in političnemu nasprotniku Luga.

Kmetijstvo predstavlja v Paragvaju zelo pomembno gospodarsko panogo in je eden vodilnih proizvajalcev soje na svetu. A ozemeljski spori so precej pogosti, saj si samo dva odstotka prebivalstva lastita kar 80 odstotkov zemlje. Večina ljudi, ki živijo na podeželju, se tako preživlja z majhnimi kmetijami, na katerih lahko pridela hrano bolj ali manj le zase.