Higgins je bil med predvolilno kampanjo ves čas med favoriti za naslednika Mary McAleese. Foto: EPA
Higgins je bil med predvolilno kampanjo ves čas med favoriti za naslednika Mary McAleese. Foto: EPA

"Poklical sem Higginsa in mu čestital ter mu zagotovil vso podporo. Obenem sem se mu zahvalil za pozitivno kampanjo," je dejal Gallagher, ki naj bi dobil 22 odstotkov glasov, čeprav končni izidi četrtkovih volitev še niso znani. Doslej so prešteli glasove iz šestih od 43 volilnih okrožij.

Na tretje mesto se je uvrstil nekdanji poveljnik Irske republikanske armade (Ira) in drugi mož stranke Sinn Fein Martin McGuinness, za katerega je glasovalo deset odstotkov volivcev. Preostali štirje kandidati so dobili manj kot deset odstotkov glasov. Po podatkih irske volilne komisije je bila udeležba približno 50-odstotna.

Sumljivi posli favorita Gallagherja
Gallagherju, 49-letnemu poslovnežu in nekdanjemu članu glavne opozicijske stranke Fianna Fail, so zadnje javnomnenjske raziskave pred volitvami napovedovale zmago, ki pa jo je očitno izgubil zaradi obtožb, da je na sumljiv način zbiral denar za stranko Fianna Fail. Obtožbe so se pojavile tik pred volitvami.

Nekdanji minister za kulturo in pesnik, 71-letni Higgins, je dolgo veljal za prvega favorita, a so raziskave pred volitvami ugotavljale, da mu podpora pada.

Predsednika na Irskem volijo v skladu s t. i. alternativnim volilnim sistemom, kjer volivci poleg prve izbire tudi drugim kandidatom podelijo preferenčne glasove. Pri končni odločitvi bi lahko tako pomembno vlogo odigrali drugi in tretji preferenčni glasovi. Higgins naj bi prejel več kot 40 odstotkov prvih preferenčnih glasov.

Novi predsednik bo nasledil Mary McAleese, ki je predsedniški položaj, ki je na Irskem predvsem protokolarne narave, zasedala dva sedemletna mandata.