Rudarji so svojcem v videoposnetku pokazali svoje začasno prebivališče, pet rudarjev pa se ni hotelo pokazati, zato oblasti predvidevajo, da so depresivni. Foto: EPA
Rudarji so svojcem v videoposnetku pokazali svoje začasno prebivališče, pet rudarjev pa se ni hotelo pokazati, zato oblasti predvidevajo, da so depresivni. Foto: EPA
Čile
Svojci rudarjev taborijo pred rudnikom, kjer bodo sodelovali v reševalni akciji. Foto: EPA

Čilski minister za zdravje Jaime Manalich je povedal, da pet izmed 33 rudarjev, ki bodo morali naslednjih nekaj mesecev preživeti na 700 metrih pod zemljo, noče jesti in da so zavrnili, da bi jih pokazali na posnetku, ki so ga rudarji v petek posneli za svojce in je takoj obšel ves svet.

"Pet moških je popolnoma izoliranih, niso se hoteli pokazati na posnetku, tudi jedo ne tako, kot bi bilo treba," je povedal Manalich. "Mislim, da je depresija prava beseda za opis njihovega stanja," je še dodal minister za zdravje in povedal, da so že zbrali nekaj psihologov, ki bodo skušali petim rudarjem pomagati prek videozaslona.

Sorodniki taborijo pred rudnikom
V petek so rudarji svojcem iz rudnika poslali 25-minutni videoposnetek, kjer so jim predstavili svoje začasno prebivališče, sorodniki rudarjev pa se množično zbirajo pred rudnikom San Jose v kraju Copiapo, ki je od prestolnice Santiago de Chile oddaljen približno 725 kilometrov. BBC poroča, da so oblasti svojce prosile, naj rudarjem čim pogosteje pišejo pisma in tako ohranjajo stik z njimi, saj naj bi jim to pomagalo, da bodo lažje preživeli teh nekaj mesecev, ko bodo čakali, da jih rešijo.

Stroje prepeljali iz Španije in Avstralije
Inženirji, ki so zadolženi za gradnjo predora, skozi katerega bodo rudarje potegnili na plano, so povedali, da se bo nekaj mesecev trajajoča gradnja začela v ponedeljek. Da bi zvrtali luknjo, so stroje pripeljali celo iz Španije in Avstralije, med njimi je tudi 29-tonski hidravlični sveder.

Rudarje, ki so v rudniku zlata in bakra ujeti že tri tedne, so reševalci odkrili šele 22. avgusta. Ujeti so ostali, ko se je nad njimi zrušil glavni jašek, ki vodi iz rudnika, zatočišče pa so si poiskali v 50 kvadratnih metrov veliki zasilni sobi enega izmed glavnih prehodov. Reševalci so jih odkrili po dveh tednih iskanja, kar je v rudarje vneslo novo voljo do življenja, hrano, vodo in zdravila ter sporočila svojcev pa jim v rudnik pošiljajo prek manjšega jaška.

Svojci s prstom kažejo na lastnike rudnika
Ob veselju, da so odkrili rudarje, pa se svojci sprašujejo, zakaj so oblasti leta 2008 dovolile ponovno odprtje rudnika, ki je bil pred tem prav zaradi nesreče zaprt več kot leto dni. Sorodniki 28 rudarjev tako tožijo podjetje San Esteban, ki je lastnik rudnika, in številne inšpektorje, ki so dovolili, da se rudnik odpre.

Lastnika San Estebana Alejandro Bohn in Marcelo Kemeny zanikata, da bi bila kakor koli odgovorna za nesrečo, kljub temu pa je sodnik v četrtek zamrznil 1,8 milijona dolarjev vredno premoženje, če bi moralo podjetje plačati kompenzacije.