Prizor z nedavne vojaške parade v Pjongjangu. Na sliki severnokorejska medcelinska balistična raketa Hvasong-17. Foto: Reuters
Prizor z nedavne vojaške parade v Pjongjangu. Na sliki severnokorejska medcelinska balistična raketa Hvasong-17. Foto: Reuters

Na srečanju, ki bo prihodnji teden potekalo v Washingtonu, bosta zaveznici govorili o strategijah v primeru, da bi Severna Koreja uporabila jedrsko orožje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Če bosta Washington in Seul izvedla te vaje, "bosta tvegala močne in vztrajne protiukrepe brez primere," pa je danes dejal tiskovni predstavnik severnokorejskega zunanjega ministrstva.

Skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje vedno naletijo na oster odziv Pjongjanga, saj v njih vidi priprave za morebitno invazijo.

Jang Mu-Džin, profesor na Univerzi za severnokorejske študije v Seulu, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da današnji odziv Pjongjanga odraža pomen vaj. Pomagale naj bi oceniti, koliko bi ZDA s svojim jedrskim orožjem sodelovale pri odvračanju Severne Koreje.

Po lanskem letu, v katerem je Pjongjang razglasil svoj status jedrske sile za "nepreklicen" in kljub mednarodnim sankcijam izvedel rekordno število preizkusov orožja, tudi medcelinskih balističnih raket, želi Seul pomiriti svojo vse bolj zaskrbljeno javnost, tudi z zavezanostjo Washingtona njegovi obrambi.