Protesti so razjezili tudi veliko kitajsko skupnost v San Franciscu, ki je ponosna na to, da bo njihova domovina gostila olimpisjke igre. Foto: EPA
Protesti so razjezili tudi veliko kitajsko skupnost v San Franciscu, ki je ponosna na to, da bo njihova domovina gostila olimpisjke igre. Foto: EPA
Bakla prispela v San Francisco

Oblasti so namreč takoj po pristanku letala, v katerem je pripotoval ogenj, ob poostreni varnosti ogenj prepeljale na varno skrivališčev nek mestni hotel. Pohod z ognjem sicer še ni odpovedan, zagotovo pa ga bo spremljalo veliko število policistov. Trajal naj bi dve uri in pol. Na ulicah San Francisca sta omenjeno množico, ki se ne strinja s kitajsko politiko do Tibeta, nagovorila tudi filmski igralec in dolgoletni podpornik Tibetancev Richard Gere in južnoafriški nadškof Desmond Tutu.

Glede na to, da se drugih mest v ZDA ogenj ne bo obiskal, bi se lahko število protestnikov povečalo. Izbrano je bilo zato, ker je neuspešno kandidiralo za pripravo iger leta 2016 in verjetno tudi, ker v mestu živi veliko ljudi kitajskega rodu.

Mestni policisti, ki zaradi visoke pripravljenosti niso smeli na dopust, so na pomoč poklicali tudi kolege iz sosednjih mest, da jim pomagajao. Varnost je poostrena tudi na znamenitem mostu Golden Gate, na katerem so se za žice, ki držijo most, pripeli trije protestniki in obeseli protibetantska sporočila.

Pozivi Bushu naj bojkotira otvoritev
Sicer v ZDA poteka razprava, ali naj se predsednik George Bush udeleži slavnostnega odprtja olimpijskih iger v Pekingu. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je Busha pozvala k bojkotu otvoritve. "Ljudje so jasno pokazali, da bi morali olimpijski ideali o miru in harmoniji veljati za vse, tudi za tiste v Tibetu in Darfurju," je dejala Pelosijeva.

Senatorka Dianne Feinstein pa je menila, da bi se morali odzvati bolj zadržano, pri čemer bi morali spodbujati dialog med kitajskimi oblastmi in prebivalci Tibeta. Sicer je Busha že v ponedlejek k bojkotu otvoritvene ceremonije pozvala tudi Hillary Clinton, ki se bori za nominacijo demokratov za predsedniškega kandidata.

M. R.

Bakla prispela v San Francisco