Erdogan je izrazil upanje, da bo plinovod poleg plina prinašal tudi mir. Foto: Reuters
Erdogan je izrazil upanje, da bo plinovod poleg plina prinašal tudi mir. Foto: Reuters

Najgloblji podmorski plinovod na svetu, poimenovan Modri potok, povezuje severno turško pristanišče Samsun z nahajališči zemeljskega plina na ruskem jugu. Njegova letna zmogljivost znaša 16 milijard kubičnih metrov plina, podaljšek pa plin pripelje tudi do turške prestolnice Ankara.

Turčija sicer razmišlja o podaljšanju plinovoda proti zahodu ter s tem možnost prodaje plina drugim evropskim državam, v načrtu pa ima tudi izgradnjo plinovoda do Izraela. Putin je sicer napovedal, da so ruske naftne družbe pripravljene na dodatno sodelovanje s Turčijo, omenil pa je tudi izgradnjo še enega plinovoda.

Odprtja se je zaradi udeležbe italijanskega kapitala, ki je bil poglavitni partner v projektu, udeležil tudi italijanski premier Silvio Berlusconi.

Turčija, ki od Rusije prejema 60 odstotkov vsega plina in 20 odstotkov nafte, je v zadnjem času slišala veliko kritik s strani ZDA na svoj račun. V Beli hiši so namreč Ankaro opozarjali, da postaja preodvisna od uvoza iz Rusije, vendar je Turčija na očitke odgovarjala s potrebo po cenejših virih energije zaradi vedno nižjih naftnih rezerv na svetovnih trgih.