Obe strani sta z dogovorom zadovoljni. Foto: Reuters
Obe strani sta z dogovorom zadovoljni. Foto: Reuters
Stavba Gazproma v Moskvi
Gazprom je dosegel zastavljeni cilj. Foto: EPA

Novico je po enodnevnih pogajanjih med predstavniki Gazproma in Naftogaza v Moskvi sporočil predsednik Gazproma Aleksej Miller, ki je povedal, da je bil sporazum sklenjen za naslednjih pet let. Povedal je še, da bo v skladu s sporazumom Evropa odslej imela stabilno oskrbo z zemeljskim plinom.

Predsednik Naftogaza Oleksej Ivčenko je dejal, da je z doseženim zadovoljen.

Sporazum, ki velja od 1. januarja letos, določa, da bo Rusija odslej Ukrajini prodajala plin po zahtevani ceni 230 dolarjev za 1.000 kubičnih metrov, kar je veliko več kot 50 dolarjev, kolikor je Ukrajina za ruski plin plačevala doslej.

Kljub temu pa naj bi sporazum vseboval tudi pravico Ukrajine, da prek ruskih plinovodov uvaža plin iz Turkmenije in Kazahstana po precej nižji ceni 95 dolarjev za 1.000 kubičnih metrov.

Evropska unija je že izrazila zadovoljstvo z dogovorom.

Evropska unija na kriznem sestanku
Potem ko je Gazprom po neuspelih pogajanjih o novi pogodbi med državama za dva dneva omejil dovod plina v Ukrajino, se je s pomanjkanjem energenta spopadlo veliko evropskih držav, med njimi tudi Slovenija.

Zato se bodo v Bruslju sešli strokovnjaki držav članic EU-ja in razpravljali o morebitnih ukrepih Unije za zagotavljanje nemotene oskrbe s plinom.