Obama je zadovoljen s svojim delom, Američani nekoliko manj. Foto: EPA
Obama je zadovoljen s svojim delom, Američani nekoliko manj. Foto: EPA

Med intervjujem s kraljico pogovornih oddaj Oprah Winfrey je Obama svoje delo ocenil z oceno "plus štiri zaradi nedokončanih stvari. Zdravstvena reforma še ni podpisana. Če bo zakon sprejet, potem lahko oceno dvignem na minus pet," meni letošnji dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Prvi temnopolti predsednik je s svojo izvolitvijo novembra lani po ZDA in svetu navdušil množice, ki so v njem videle žarek upanja. Ni jih bilo malo, ki so ob njegovi prisegi 20. januarja letos opozarjali, da velikih upov ne bo mogel izpolniti. Napovedi so se uresničile, priljubljenost mu močno pada, v zadnjem času kar za 20 odstotkov. A Obami samozavesti to očitno ni omajalo. Svojo dobro (samo)oceno je utemeljil s tem, da je podedoval večje izzive kot kateri koli ameriški predsednik po Franklinu Rooseveltu, ki je ZDA popeljal iz velike krize v 30. letih prejšnjega stoletja in 2. svetovno vojno.

Obama je poudaril, da mu je v 11-mesečnem mandatu uspelo stabilizirati gospodarstvo, umakniti ameriške enote iz Iraka, pripraviti dober načrt za končanje vojne v Afganistanu in izboljšati mnenje o ZDA v svetu.