Policija je po telefonskem obvestilu zavarovala območje eksplozije. Foto: Reuters
Policija je po telefonskem obvestilu zavarovala območje eksplozije. Foto: Reuters
Sveče pred banko Marfin
Med demonstracijami na začetku meseca so umrle tri osebe, še 35 pa so jih je bilo ranjenih. Za 19. maj je napovedana splošna 24-urna stavka. Foto: EPA

Na obe eksploziji so neznanci predčasno opozorili nekatere medije in policijo. Odgovornosti za napada ni prevzela še nobena skupina, sumijo pa eno izmed skrajno levičarskih militantnih skupin, ki imajo v Grčijo dolgoletno tradicijo.

Steklo porezalo 22-letno žensko
Najprej je počilo v četrtek ponoči pred strogo varovanim zaporom Korydallos v bližini Aten. Bomba je eksplodirala ob 22.17. Grška policija je območje zavarovala, a je bila zaradi silovite eksplozije kljub vsemu ranjena neka ženska. 22-letnico je poškodovalo razletelo steklo njenih vrat v pritličnem stanovanju v bližini kraja napada.

Po navedbah tamkajšnjih novinarjev je bila bomba skrita v potovalni torbi pred vhodom v trgovino, ki stoji tik ob zaporu, policija pa je bila o napadu obveščena pol ure pred eksplozijo. Zvok eksplozije se je slišal celo v mestnem središču Aten, ki je več kilometrov oddaljeno od zapora, kjer so zaprti najhujši zločinci v Grčiji. Policija je zaradi preiskave zaprla tudi več okoliških ulic.

Povezava med atensko in solunsko bombo'
Pol dneva pozneje je počilo še v drugem največje grškem mestu v Solunu, kjer je bila bomba podstavljena na osrednjem sodišču. V eksploziji ni bil nihče ranjen, povzročena je bila le manjša gmotna škoda na stranišču v kletnem delu stavbe, ki so jo pravočasno evakuirali. "Eksplozija je bila zelo podobna sinočnji v Atenah," je še dodal predstavnik solunske policije. Po besedah policista, ki si je ogledal prizorišče napada, je bila bomba zavita v plastični vrečko in položena ob školjko moškega stranišča.

Varčevalni ukrepi povzročili upor
Potem ko se je Grčija znašla na robu bankrota in sta morala Evropska unija in evroobmočje pripraviti načrt reševanja, vreden kar 110 milijard evrov, je grška vlada sprejela sveženj strogih varčevalnih ukrepov, kar je povzročilo ostre proteste javnosti. Burne demonstracije so 5. maja zahtevale tudi tri žrtve, potem ko so protestniki zažgali banko Marfin.

Marca bomba usodna za begunca
Bombi sta po mnenju poznavalcev grške politike znak, da bodo skrajne levičarsko-anarhistične skupine pripravljale nove bombne napade, tarče katerih so bile v zadnjem času predvsem banke in vladna poslopja. Marca je bomba v atenski četrti Patissia zahtevala življenje 15-letnega afganistanskega begunca, ki je skupaj s svojo materjo brskal za hrano.