V mnogih državah so obletnico zaznamovali s poskusnimi reševalnimi akcijami. Foto: EPA
V mnogih državah so obletnico zaznamovali s poskusnimi reševalnimi akcijami. Foto: EPA
Obala Tajske
Tudi na Tajskem se je smrtonosni val dvignil iznenada in pod seboj pokopal na tisoče ljudi. Foto: EPA
Spomin na mrtve v katastrofi
Ljudje s celega sveta so se poklonili spominu na žrtve smrtonosnih cunamijev. Foto: Reuters
Druga obletnica cunamijev

Močen potres z močjo devete stopnje po Richterjevi lestvici z žariščem na obali indonezijskega toka Sumatra, je pred dvema letoma sprožil ogromne popotresne valove, ki so prizadeli kar 12 držav, poleg Indonezije še Šrilanko, Indijo, Tajsko, Maldive, Malezijo, Mjanmar, Bangladeš, Sejšele, Tanzanijo, Kenijo in Somalijo.

Več deset metrov visoki popotresni valovi, ki so se premikali s hitrostjo več kot 500 kilometrov na uro in so se v nekaj urah razširili vse do afriške obale, so pod seboj pometli vasi, turistična letovišča, ribiške vasi in na tisoče domov. Voda je odplaknila hiše, ceste,
mostove, vodovodno in električno napeljavo, ladje, kmetijske površine in drugo infrastrukturo. Milijoni ljudi so ostali brez strehe nad glavo, osnovnih sredstev za preživetje in svojcev.

Hitra pomoč mednarodne skupnosti
Največ, skoraj dve tretjini žrtev so prešteli v Indoneziji, med umrlimi pa so bili tudi številni tujci, kar je izzvalo presenetljivo hiter odgovor mednarodne skupnosti. Odzvalo se je kar 90 držav in 500 nevladnih organizacij, ki so za pomoč žrtvam in obnovo zbrali 12 milijard ameriških dolarjev.

Vendar pa kljub obsežni pomoči obnova še ni končana in je posledice uničujočih valov še mogoče čutiti po celi Aziji. Samo v najbolj prizadeti indonezijski provinci Aceh je 25.000 družin še vedno brez domov. Po ocenah sklada Združenih narodov za pomoč otrokom (Unicef) bo obnova območja trajala še vsaj dve do tri leta.

Vsaka država se bo tragedije spomnila drugače
V Indoneziji so obletnico zaznamovali z vajami evakuacije, ki naj bi omogočile boljši odziv na morebiten podoben dogodek v prihodnosti, svojci pa so obiskali tudi mošeje in množične grobove žrtev.

Na Tajskem so se žrtev cunamija spomnili z molitvijo in prižiganjem svečk na obali, v Šrilanki pa so v trenutku, ko je obalo otoka zadel prvi val, zazvonili zvonovi, sledili pa sta dve minuti molka v spomin na vseh 35.000 žrtev morilskih valov v tej državi. Spominske slovesnosti so potekale tudi v Indiji.

Evropska unija svojo pomoč obrnila v obnovo
Pomoč Evropske unije prizadetim območjem v Aziji se je z nudenja nujne pomoči prusmerila na dolgoročno obnovo. Evropska komisija je sporočila, da bo denar namenila lokalnim oblastem in skupnostim, da se bodo lahko vrnile v normalno življenje. Najprej bo na vrsti obnova domov in infrastrukture.

Evropska unija je bila ena glavnih donatork pomoči prizadetim v cunamiju. Države članice so zagotovile 560 milijonov evrov nujne pomoči ter 1,5 milijarde evrov za dolgoročno obnovo prizadetih območij.

Druga obletnica cunamijev