Območje je po glavnem potresnem sunku streslo še več manjših. Foto: EPA
Območje je po glavnem potresnem sunku streslo še več manjših. Foto: EPA

Havajsko obalo so šest ur po potresu v Kanadi dosegli manjši, do meter visoki valovi cunamija. O škodi ne poročajo, je pa najmanj 100.000 prebivalcev nižje ležečih območij zapustilo svoje domove in se umaknilo na višje ležeča območja.
Opozorilo o nevarnosti cunamijev so medtem že preklicali.

Potres je območje zahodne Kanade stresel ob 20.04 po lokalnem času oz. ob 4.04 po srednjeevropskem. Epicenter potresa je bil 140 kilometrov južno od mesta Masset, je sporočil ameriški seizmološki center USGS. Območje je nato streslo še več popotresnih sunkov, med njimi tudi eden z magnitudo 4,6. Potres presenetljivo ni povzročil večje škode, prav tako ni zahteval žrtev.

Tihomorski center za obveščanje o nevarnosti cunamijev je takoj po potresu izdal opozorilo pred mogočimi rušilnimi cunamiji na širšem območju Tihega oceana. V Britanski Kolumbiji so zaznali manjši cunami z globinskim senzorjem za pritisk, nevarnost cunamijev pa so sprva razglasili tudi na Aljaski.
Cunamije so opazili tudi na zahodni obali Severne Amerike. Jugovzhodno od Aljaske, na severu kanadskega otočja Haida Gwaii, nekdanjih Otokov kraljice Charlotte, ki so bili najbližje epicentru potresa, so izmerili 69 centimetrov visoke cunamije, ki niso povzročili škode. Na otoku Vancouver pa so zaznali cunami, visok 55 centimetrov.