Nekaj k dodatni obremenitvi Zagreba s smetmi so v sredo pripomogli tudi navijači Maribora. Na sliki so pobrani nedovoljeni predmeti, ki so končali kar na asfaltu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nekaj k dodatni obremenitvi Zagreba s smetmi so v sredo pripomogli tudi navijači Maribora. Na sliki so pobrani nedovoljeni predmeti, ki so končali kar na asfaltu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milan Bandić
Milan Bandić je po treh dneh le uspel vsaj začasno rešiti eno najhujših kriz svojega 12-letnega županovanja Zagrebu. Foto: EPA

Župan Milan Bandić je po novem obisku sosedov spornega odlagališča le dosegel umik barikad, ki so grozile, da bodo hrvaško prestolnico spremenile v "Neapelj". Protestniki so celotno mesto in državo opozorili, da živijo ob ekološki bombi, pri čemer je resno ogroženo njihovo zdravje, ob tem pa mestne oblasti za povrhu še ne spoštujejo minulih dogovorov o izboljšanju razmer in postopnem zaprtju odlagališča.

Pred vhodom na osrednje in tudi edino mestno odlagališče odpadkov je obstalo skoraj sto tovornjakov s smetmi. V času blokade so okoliški prebivalci dostop na odlagališče dovolili le tovornjakom z odpadki iz bolnišnic.

Bandić krivi Bernardića in obratno
Populističnemi zagrebški župan Bandić je šele po treh dneh uspel prepričati besne prebivalce četrti Jakuševac. Smetišča ob tej četrti v Novem Zagrebu je že od leta 2010 brez uporabnega dovoljenja, saj bi ga morali po prvotnem načrtu takrat že zapreti.

Pri prepričevanju je bil neuspešen tudi predsednik zagrebške skupščine Davor Bernardić, ki je neuspešno pozval prebivalce Jakuševca k solidarnosti z 800.000 someščani in odprtju dostopa do odlagališča.

Protestniki so izpostavili, da sta Bandić in Bernarndić drug na drugega prelagata odgovornost za sanacijo smetišča, ki bi ga morali urediti ali zapreti. Minister za okolje Mihael Zmajlović je pozval mestne oblasti, naj nujno najdejo rešitev, ker so odgovorne za težave, čemur je nato sledil uspešen Bandićev obisk smetišča.

Odlagališče krivo za hude bolezni
Prebivalci Jakuševca v Novem Zagrebu ne morejo več prenašati neznosnega smradu in zatrjujejo, da naj bi jih zaradi posledic življenja ob odlagališču mnogo hudo zbolelo. Jezni protestniki so napadli epidemiologinjo, ki je prišla preverjat stanje zaradi ustavljenih tovornjakov. "Kje ste bili pred 10 in 20 leti? Tukaj se umira od raka na pljučih in dihalih!"

Bandić je napovedal, da bodo storili vse za čimprejšnje odprtje odlagališča odpadkov v Jakuševcu, ker je edino za odpadke iz Zagreba. Zavrnil je možnost, da bi od policije zahtevali deblokado smetišča, prebivalcem Jakuševca pa je obljubil, da ga bodo dokončno zaprli do leta 2018.

Zagreb skorajda postal Neapelj
Zaradi preprečevanja dostopa do smetišča so mestna komunalna podjetja ustavila odvoz smeti iz zagrebških sosesk. Hrvaški mediji objavljajo posnetke kupov smeti, ki jih nihče ne pobira, in opozarjajo, da mestu grozi "neapeljski scenarij". Zaradi visokih temperatur ne izključujejo niti možnosti epidemije nalezljivih bolezni, hrvaški zavod za toksikologijo in antidoping (HZTA) pa je celo izdal opozorilo pred morebitno eksplozijo metana na tovornjakih, ki čakajo pred blokiranim smetiščem.