Bush je spregovoril ameriškim vojakom v Jongsanu. Foto: EPA
Bush je spregovoril ameriškim vojakom v Jongsanu. Foto: EPA
Laura Bush
Laura Bush si je v spremstvu južnokorejske prve dame ogledala narodoslovni muzej. Foto: EPA

Ameriški predsednik, ki bo januarja po osmih letih zapustil Belo hišo, je na azijski turneji, ki jo bo po obisku Južne Koreje in Tajske sklenil na Kitajskem, kjer si bo ogledal tudi odprtje olimpijskih iger.

Po pogovorih z južnokorejskim predsednikom Li Mjung Bakom je Bush v sporočilu severnokorejskemu voditelju Kim Džong Ilu dejal, da bo njegovo državo mednarodna skupnost še naprej kaznovala s sankcijami, če ne bo začela spoštovati zavez o jedrski razorožitvi, pograjal pa jo je tudi zaradi kršitev človekovih pravic in balističnega raketnega programa.

Nastop v ameriškem oporišču
Bush je obiskal tudi vojake v ameriškem oporišču Jongsan in jim dejal, da noben kraj na svetu ne prikazuje nasprotja med svobodnimi in odprtimi ter represivnimi družbami bolj jasno kot Korejski polotok. Njegov obisk v Južni Koreji so spremljali tudi protesti, zbralo se je 2.700 demonstrantov, izmed katerih jih je policija aretirala 167.

V času, ko je Bush iz Seula poletel v Bangkok, kjer bo imel v četrtek govor pred množico tujih diplomatov, je Bela hiša že objavila vsebino njegovega nastopa. V govoru, v katerem bo povzel tudi svoje poglede na ameriške interese v Aziji in splošen pogled na ameriško politiko do Azije, je posebej opazna tudi ena najbolj neposrednih kritik Kitajske do zdaj.

Znova opozarjanje na kršenje človekovih pravic
"Amerika odločno nasprotuje priporu političnih disidentov, zagovornikov človekovih pravic in verskih aktivistov. O svobodi medijev in združevanju ter pravicah delavcev ne govorimo zato, da bi nasprotovali kitajskim voditeljem, ampak zato, ker je podelitev več svobode ljudem edini način, da bo Kitajska polno razvila vse svoje možnosti," bo dejal v osrednjem govoru na turneji po treh državah. "S kitajskimi voditelji sem govoril jasno, iskreno in dosledno o naši globoki zaskrbljenosti glede verske svobode in človekovih pravic."

Poziv mjanmarski hunti
Ameriški predsednik bo spregovoril tudi o Mjanmaru, za katerega pa bo uporabil nekdanje ime te države, Burmo. "Amerika ponavlja svoj poziv burmanski vojaški hunti, naj izpusti Aung San Su Či in druge politične zapornike. Ne bomo odnehali, dokler burmanski narod ne bo dobil svobode, ki si jo zasluži."

Bush je poudaril, da bo Peking - ostal bo štiri dni - obiskal predvsem kot velik navdušenec nad olimpijskimi igrami, da pa bo na zasebnem srečanju opravil tudi pogovor s kitajskim predsednikom Hu Džintaom, Bela hiša pa ureja srečanja tudi z drugimi uradniki.

A. P.