'Mafijske' majice so tudi odlična tržna znamka. Foto: EPA
'Mafijske' majice so tudi odlična tržna znamka. Foto: EPA
Legendarno mafijsko 'leglo' je sicilijansko mesto Corleone. Foto: EPA

Za tako velik dobiček, ki predstavlja kar sedem odstotkov italijanskega BDP-ja, se mora mafija "zahvaliti" nezakonitim, a zelo učinkovitim načinom, kot so oderuštvo, izsiljevanje, trgovina z mamili in prostitucija, je zapisano v poročilu trgovinske zveze Confesercenti.

"Od živilske industrije in turizma do nepremičninskega in finančnega sektorja, organizirani kriminal je v vseh panogah italijanskega gospodarstva," je še zapisano v poročilu o obsegu kriminala.

Organizirani kriminal je še posebej zakoreninjen na Siciliji ter v Neaplju in na južnih območjih Kalabrije in Apulije. Tako se le eno od stotih tujin podjetij odloči za naložbe na jugu države.

"Pizzo" kot obvezno plačilo
Confesercenti je opozoril tudi na povezave med velikimi koncerni in mafijo, saj podjetja raje dosežejo soglasje z mafijo, kot da jih ta izsiljuje, kar je poznano pod besedo "pizzo". Znanih je kar nekaj primerov, ko so podjetjem ali poslovnežem, ki so razkrili mafijsko izsiljevanje, požgali njihove poslovne prostore ali avtomobile, nekaj ljudi pa je zato, ker ni želelo plačati "pizza", bilo ubitih.

Štiriperesna mafijska deteljica
Najmočnejše štiri kriminalne združbe v Italiji, vse izvirajo iz pokrajine Mezzogiorno ali z juga, so Camorra, ki je "glavna" v Neaplju in Kampanji, 'Ndragheta, ki nadzira večino Kalabrije, Cosa nostra, ki "bedi" nad Sicilijo, in Sacra corona unita, ki je svoje lovke razpredla po Apuliji.