Svojci pogrešanih v zrušenju tovarne upajo na srečen konec. Foto: EPA
Svojci pogrešanih v zrušenju tovarne upajo na srečen konec. Foto: EPA

Prvič od srednega porušenja osemnadstropne stavbe na obrobju prestolnice Daka so uporabili žerjave, da lahko odstranjujejo večje betonske dele in s tem rešujejo zasute. Izpod ruševin so rešili štiri ljudi, odkrili pa so še nekaj preživelih.

Pogrešajo sicer še več sto delavcev, ki naj bi bili ujeti med ruševinami. Do zdaj so rešili že več kot dva tisoč ljudi.

"Na tej točki nimamo nobene druge alternative kot uporabiti težko mehanizacijo," je dejal vodja reševalnih sil Syed Hassan Suhrawardy.

V osemnadstropni zgradbi, ki se je v sredo porušila kot hiša iz kart, je bilo pet konfekcijskih delavnic, v katerih so šivali oblačila za zahodne verige trgovin, kot sta španski Mango in britanski Primark.

Po nesreči je okoli štiri tisoč tekstilnih tovarn po državi ustavilo proizvodnjo, medtem ko na tisoče delavcev zahteva večjo varnost pri delu, ki ga opravljajo za minimalni zaslužek.

Policija je sporočila, da so na mejnem prehodu z Indijo prijeli Sohela Rano, ki se je skrival od porušenja njegove tovarne. Minister krajevnih oblasti Jahangir Kabir Nanak je novico o aretaciji lastnika sporočil kar prek zvočnikov na prizorišču nesreče in si prislužil aplavz reševalcev.

Bangladeška televizija je nato pokazala posnetek vklenjenega lastnika, ki so ga s helikopterjem prepeljali v Dako. V soboto sta se oblastem že predala lastnika dveh izmed petih konfekcijskih delavnic, ki so delovale v zgradbi.