Poljaki si v zadnjem času radi privoščijo nemško kanclerko. Foto: EPA
Poljaki si v zadnjem času radi privoščijo nemško kanclerko. Foto: EPA
Maciej Giertych
Maciej Giertych je oče poljskega ministra za šolstvo Romana Giertycha, ki je Merkline pogajalske taktike pred kratkim primerjal z ukazi nacističnih vojakov. Foto: EPA

To ni prvič, da so Poljaki nemško kanclerko primerjali s Hitlerjem, saj je v začetku marca poljska revija objavila naslovnico z žaljivo upodobitvijo Merklove. Tokrat je skrajni desničarski poslanec iz vrst manjše poljske koalicijske stranke Liga poljskih družin Merklovo obtožil, da skuša uveljaviti prevlado v Evropski uniji. Po njegovem mnenju je tudi Hitler skušal ustvariti superdržavo in Merklova deluje podobno, samo da je bolj prebrisana.

"Dela se, da je pripravljena popuščati, a se v resnici le trudi, da bi imela Nemčija najmočnejši položaj," je 71-letni Giertych dejal v pogovoru za poljski dnevni časopis Zycie Warszawy. Giertych je poskbel za razburjenje že februarja, ko je objavil brošuro z antisemitsko in s ksenofobno vsebino.

Drugi člani Evropskega parlamenta iz Poljske so se ogradili od izjav Giertycha. Nekdanji poljski zunanji minister Dariusz Rosati, ki je član skupine evropskih liberalcev, je dejal, da Giertych nujno potrebuje zdravniško nego, medtem ko je Nemčijo označil za pomembnega zaveznika Poljske.

Odnosi na najnižji ravni
Nemčija je bila pred leti glavna zagovornica vključitve Poljske v Evropsko unijo, a odnosi med državama v zadnjem času ne bi mogli biti slabši. Velik del krivde nosita konservativni poljski predsednik in premier, dvojčka Lech in Jaroslaw Kaczynski, ki se nenehno počutita ogrožene od svoje sosede. Pred nedavnim vrhom EU-ja sta Nemčijo obtožila, da ima Poljska danes manj prebivalcev zaradi velikega števila mrtvih zaradi nacistične okupacije med drugo svetovno vojno.

C. R.