Poljska meni, da so Putinovi apetiti precej večji od samo nekdanjih sovjetskih držav. Foto: Reuters
Poljska meni, da so Putinovi apetiti precej večji od samo nekdanjih sovjetskih držav. Foto: Reuters
Poljska z ZDA večkrat izvaja skupne vojaške vaje. Foto: Reuters

Krzysztof Szczerski je pozval Zahod, naj se zave, da ruski predsednik noče več zgolj povrniti prevlade Rusije v nekdanjih sovjetskih državah, kot je Ukrajina, ampak skuša zavzeti dominantnejšo vojaško vlogo po vsem svetu.

"Zdaj gre za strategijo geopolitične konfrontacije, zato so naslednji Putinovi udarci lahko uperjeni kamor koli, ne samo v posovjetsko sfero. Lahko udari kjer koli na svetu. Napak je misliti, da ima Putin ozke ozemeljske omejitve. Sirija je pokazala, da ni tako," je povedal Szczerski za Guardian.

"Putinovo posredovanje v Siriji je pokazalo, da je Rusija sposobna premikati večje količine opreme hitro in na velike razdalje, ne da bi kdor koli opazil njihove priprave. Putinova sposobnost postavljanja teh novih zahtevnih in kompleksnih front po svetu bi moral biti znak za alarm," opozarja.

Poljska je že tradicionalno izjemno sumničava do Rusije in se rada obrača k ZDA, še bolj pa je to očitno z novo, še konservativnejšo vlado, ki je svoj mandat nastopila jeseni. Poljska bo julija gostila vrh Nata, ob tem pa že pritiska na zavezništvo, da okrepi svojo vojaško navzočnost na vzhodu Evrope z razporeditvijo dveh utrjenih brigad.

Te bi podpirale redne skupne vojaške vaje in bi postale osrednji del Natovih obrambnih načrtov. Szczerski je povedal, da je Poljska nadvse zadovoljna z nedavno odločitvijo ZDA, da početveri svoj vložek v obrambno opremo na 3,4 milijarde dolarjev, da bi tako "pomirila Evropo".

Nato do zdaj previden
"Ta Obamov signal, da je pripravljen početveriti sredstva na vzhodni fronti, je znak, da se je nekaj spremenilo na drugi strani Atlantika. Amerika se prvič po dolgem času vrača v Evropo. Zavedeli so se, da je bila ta azijska os napaka," meni Szczerski.

Poljska si želi, da bi Nato v odgovor na rusko posredovanje v Ukrajini na poljskem ozemlju postavil dve utrjeni brigadi (te običajno štejejo od 3.000 do 5.000 vojakov). Moskva sicer vztrajno zanika, da dejavno pomaga proruskim upornikom.

Nato je bil do zdaj previden pred stalno namestitvijo svojih enot v srednji Evropi, saj nekatere države skrbi kršenje sporazuma med Natom in Rusijo iz leta 1997 glede velikosti enot, ki jih Severnoatlantsko zavezništvo lahko ima v državah nekdanjega Varšavskega pakta, med katere spada tudi Poljska. A Szczerski se s tem ne strinja: "Nato bi moral biti navzoč na vzhodnem obrobju, ker Rusija na drugi strani meje gradi svoje ofenzivne zmogljivosti na območju. Nato bi moral te ofenzivne zmogljivosti izenačiti."

In še: "Rusija je tista, ki s svojimi dejanji in odločitvami določa raven varnosti na območju. Nato bi se moral vrniti k svojim koreninam kot zavezništvo, ki zagotavlja obrambno varnost lastnega ozemlja na povezan način, zato bi moral biti sposoben braniti vsako članico našega zavezništva. To pomeni okrepitev in stalno navzočnost."