Brata, ki vodita državo, sta prepričana, da je zakon dober za Poljsko. Foto: EPA
Brata, ki vodita državo, sta prepričana, da je zakon dober za Poljsko. Foto: EPA
Protesti mladih poljskih komunistov
Zakon je uperjen le proti nekdanjim sodelavcem komunističnih oblasti, mladih pa ne preganja. Foto: EPA

Akademiki, novinarji, direktorji državnih podjetij, diplomati, ravnatelji in odvetniki bodo morali razkriti, ali so sodelovali s službo SB, sicer pa jim grozi, da bodo ostali brez zaposlitve. Nato bodo njihove trditve preverili tudi v arhivih komunistične policije.

Morali bodo izpolniti posebne obrazce, v katerih bodo razkrili, ali so sodelovali z osovraženim SB-jem ali ne. Če bodo odklonili, bodo lahko odpuščeni.

Novinarji protestirajo
Poljski novinarji, zaposleni v privatnem sektorju, so že napovedali proteste, zakon pa primerjali z zakonodajo starega režima. Direktor poljskega radia Krzystof Czabanski pa je napovedal, da bodo novinarji, ki ne bodo izpolnili izjav, odpuščeni, službo pa bodo izgubili tudi tisti, ki bodo priznali, da so sodelovali s komunistično policijo.

Izidi javnomnenjskih raziskav med Poljaki kažejo, da je več kot polovici vseeno, če so poljski politiki, akademiki ali novinarji morebiti sodelovali s SB-jem.

Kritki: Resnice ne bo
Pri oblikovanju zakona sta tesno sodelovala tudi dvojčka Kaczynski, premier Jaroslaw in predsednik Lech, sicer v času komunizma goreča nasprotnika takratnega režima. Kritiki pa menijo, da je zakon slab. Prepričani so, da resnica ne bo razkrita, ampak bo dana le posplošena slika obdobja, v katerem se večina ljudi sodelovanju s komunističnimi oblastmi ni mogla izogniti.

Svetovalec poljskega predsednika, Andrzeja Krawczyk, ki je bil pred kratkim obtožen, a oproščen sodelovanja s SB-jem, meni, da je zakon slab in da bo povzročil več sto človeških tragedij.

Wojciech Mazowiecki, sin nekdanjega predsednika Tadeusza Mazowieckega, ki je leta 1989 uvedel amnestijo pripadnikov nekdanjega režima, meni, da je zakon tako ponižujoč, kot bi bila prisila komunistične policije, naj podpiše izjavo o zvestobi.