V predmestju francoske prestolnice je bilo znova vroče. Se bo ponovilo divjanje mladih izpred nekaj let? Foto: Reuters
V predmestju francoske prestolnice je bilo znova vroče. Se bo ponovilo divjanje mladih izpred nekaj let? Foto: Reuters
Francija
V Marseillu se zaradi stavke smetarjev kopičijo smeti. Foto: Reuters
Stopnjevanje stavke v Franciji

Zaradi krize je francoska vlada vzpostavila krizni štab. Naloga medministrskega telesa, v katerem so predstavniki ministrstev za gospodarstvo, energijo, okolje in notranje zadeve, bo preprečiti pomanjkanje goriva ter zagotoviti energetsko oskrbo države. Vlada bo naredila vse potrebno, da prepreči morebitno pomanjkanje goriva oziroma škodo, ki bi jo lahko povzročila gospodarstvu, je v nedeljo dejal francoski premier Francois Fillon.

Pokojninska reforma je vroča tema tudi v Sloveniji:
"Vlada rešuje gospode, krive za krizo, plačujejo pa delavci in upokojenci"

Stavka proti pokojninski reformi je ustavila delo v večini francoskih rafinerij, protestniki pa so zaprli tudi številna skladišča goriva. Zaposleni v francoskem naftnem sektorju so zavrnili uradni poziv vlade, da se vrnejo nazaj na delo in obnovijo oskrbo z gorivom. Pred rafinerijo v kraju Grandpuits vzhodno od Pariza so stavkajoči delavci nakopičili pnevmatike in jih zažgali. Protestniki so oblikovali človeško verigo in preprečili vstop v rafinerijo.

Vlada zagotavlja, da ni razloga za paniko
Brez goriva naj bi ostala vsaka četrta od skupno 12.500 bencinskih črpalk. "Stanje je kritično," je dejala predstavnica podjetja Exxon Mobil. "Vsak, ki bo iskal gorivo v pariški regiji in regiji Nantes, bo imel težave," je dodala. Industrijski lobi UFIP je dejal, da bi se lahko do sredine tedna Francija spopadla z resnim pomanjkanjem goriva, zaradi česar bi morala vlada poseči po kriznih rezervah. Zaradi paničnega nakupovanja je prejšnji teden prišlo do 50-odstotnega povečanja prodaje goriva.

Letalske oblasti so pozvale letalske prevoznike, naj zmanjšajo število poletov na pariško letališče Orly za polovico in na vsa druga letališča za 30 odstotkov. Oskrba z gorivom na pariških letališčih je namreč ogrožena. Vladni ministri poudarjajo, da je v državi dovolj goriva in da imajo predvsem letališča dovolj oskrbe.

V protestu proti sporni reformi vse dejavneje sodelujejo tudi vozniki tovornjakov, ki so s počasno vožnjo upočasnili promet na avtocestah, in zapirajo dovoze do več skladišč goriv. Tovornjakarji so zjutraj ovirali promet na eni izmed avtocest v pariški regiji, v Toulousu na jugozahodu države pa je bil zaprt dostop do garaže avtobusov.

V Franciji je sedmi dan stavke še naprej moten tudi železniški promet. Odpovedan je vsak drugi vlak v notranjem prometu.

Policija s solzivcem nad mlade
Stavki so se pridružili tudi smetarji in študenti. Francoski policisti so v pariškem predmestju Nanterre s solzivcem posredovali proti mladim, ki so zažgali dva avtomobila, razbili več avtobusnih postajališč in metali kamenje v neko šolo. Nasilje je izbruhnilo, ko je skušalo okoli 300 dijakov onemogočati pouk na gimnaziji Joliot-Curie. Mladi naj bi protestirali na kar 261 šolah po vsej državi.

To je že četrta tovrstna stavka v zadnjih petih tednih, ki so jo v torek začeli zaposleni v javnem prometu, učitelji, novinarji ter številni drugi uslužbenci v javnem in zasebnem sektorju. Kljub nadaljevanju stavk in protestov vlada predsednika Nicolasa Sarkozyja ostaja neomajna in vztraja, da bo izvedla pokojninsko reformo, ki predvideva zvišanje upokojitvene dobe in jo je že potrdil spodnji dom parlamenta, zgornji dom pa naj bi o njej dokončno glasoval v sredo.

Stopnjevanje stavke v Franciji