Prizorišče tragične letalske nesreče v Smolensku. Foto: EPA
Prizorišče tragične letalske nesreče v Smolensku. Foto: EPA
Prepisi pogovorov v pilotski kabini. Foto: EPA

Za to se je odločila, potem ko je pred kratkim osnutek ruskega poročila o nesreči označila za nesprejemljivega.
Državi tako zdaj vodita vsaka svojo preiskavo o dogodku. Poročilo, ki ga bodo pripravili poljski tožilci, bo vsebovalo ugotovitve o vzrokih tragične nesreče 10. aprila, v kateri so umrli tedanji poljski predsednik Lech Kaczynski ter 95 drugih članov poljskega političnega in vojaškega vodstva. Poročilo bo vsebovalo tudi priporočila, kako bi lahko v prihodnje preprečili tovrstne tragedije.

Doslej je veljalo, da bodo poročilo objavili samo ruski tožilci, ki bi vključili tudi ugotovitve poljskih preiskovalcev.
Moskva je Varšavi 20. oktobra že poslala osnutek poročila, ta pa je 16. decembra Moskvi posredovala 150 strani komentarjev in mnenj, ki naj bi jih ruska stran zdaj vključila v končno različico poročila.

Malo podatkov o Rusih
Poljski odposlanec Edmund Klich, ki sodeluje pri ruski preiskavi, je že v ponedeljek dejal, da bo Poljska, če Rusija ne bo sprejela njenih predlogov, pripravila svoje poročilo in se z Moskvo ne bo pogajala.
Klich je še povedal, da ruski osnutek poročila vsebuje le malo podatkov o Rusih, vpletenih v nesrečo; med njimi so na primer tudi nadzorniki letalskega prometa.
Osnutek poročila je po njegovem mnenju usmerjen proti poljskim uradnikom in pilotom. Težko je verjeti, da je osnutek poročila objektiven, je menil Klich, saj v njem manjkajo številne informacije.

Poljski premier Donald Tusk je osnutek poročila zaradi malomarnosti, napak in pomanjkanja pozitivnega odziva na pobude Poljske pretekli petek označil za nesprejemljivega, nekatere ugotovitve v poročilu pa označil za neutemeljene.