Foto:
Foto:
Srbske sile po pokolu v Srebrenici 16. junija 1995.

Komisija je ugotovila, da je bilo med 10. in 19. julijem 1995 likvidiranih več tisoč Muslimanov, na način, ki predstavlja hudo kršitev mednarodnega humanitarnega prava.

Končno poročilo je vlada po potrditvi predala visokemu predstavniku mednarodne skupnosti v BiH-u Paddyju Ashdownu, ki ga je ocenil pozitivno.

Srebrenica je bila med vojno v BiH-u t. i. varovano območje ZN-a, kamor so se zatekli Muslimani. Ob vdoru v mesto pa so jih srbske sile pobile okoli 7.000.

Vlada Republike srbske je komisijo za preiskavo pokola ustanovila januarja zaradi pritiska mednarodne skupnosti. Predsednik preiskovalne komisije Milan Bogdanić je na novinarski konferenci zatrdil, da poročilo temelji na preverjenih dejstvih in materialnih dokazih, ki so jih večinoma zbrali v institucijah in organih Republike srbske.

Komisija je ugotovila tudi, da so odgovorni za pokol poskušali prikriti zločine s tem, da so trupla premestili na drugo lokacijo. Komisija je odkrila 32 novih, doslej neznanih nahajališč množičnih grobišč, od katerih so štiri primarna.