Generalni sekretar socialistične stranke Antonio Jose Seguro je v petek zvečer sporočil, da dogovora, kako bi državo popeljali iz politične krize, niso dosegli. Foto: EPA
Generalni sekretar socialistične stranke Antonio Jose Seguro je v petek zvečer sporočil, da dogovora, kako bi državo popeljali iz politične krize, niso dosegli. Foto: EPA
Portugalska
Portugalska se spopada z visoko brezposelnostjo, medtem ko uvaja stroge varčevalne ukrepe. Ljudje so se zaradi tega že večkrat podali na ulice. Foto: EPA

Politična kriza na Portugalskem se je začela 1. julija, ko je odstopil finančni minister Vitor Gaspar, tvorec reform, ki so jih od države zahtevali mednarodni posojilodajalci, še dodatno pa se je zaostrila, ko je iz protesta, ker je premier Pedro Passos Coelho za finančnega ministra imenoval Maria Luisa Albuquerqua, odstopil še zunanji minister in vodja manjše, konservativne koalicijske partnerice Paolo Portas.

Koalicijske partnerice so nato 6. julija dosegle dogovor, ki naj bi omogočil preživetje desnosredinske koalicije, saj so se dogovorile o imenovanju Portasa za podpredsednika vlade, ki bo odgovoren za koordinacijo gospodarske politike.

Z dogovorom bi se Portugalska izognila novi pomoči
Portugalski predsednik Anibal Cavavo Silva je po odstopu ministrov tri glavne stranke v državi pozval, naj dosežejo dogovor za končanje politične krize, s katerim bi dosegli soglasje glede strogih varčevalnih ukrepov, h katerim se je država zavezala ob prejemu mednarodne pomoči. Tako naj bi se Portugalska izognila tudi potrebi po morebitni novi pomoči.

Generalni sekretar socialistične stranke Antonio Jose Seguro je v petek zvečer sporočil, da je desnosredinska koalicija onemogočila, da bi socialisti podprli dogovor. "Na pogovorih smo si prizadevali, da bi vlada končala varčevalne ukrepe," je dodal in poudaril, da mora zdaj odločiti predsednik države. Povedal je, da sta desnosredinska stranka PSD premierja Coelha in njena koalicijska partnerka, konservativna CDS-PP, zavrnili predlog socialistov, da zmanjšajo ostre varčevalne ukrepe in se raje odločijo za ukrepe za zagon gospodarstva in zmanjšanje brezposelnosti.

Dodal je še, da so se na pogajanjih, ki so jih začeli prejšnjo nedeljo, pokazala nepremostljiva nasprotja, a da so kljub temu skušali doseči, da bi se zgodil preobrat v državi, saj se "Portugalci ne morejo več žrtvovati". Zato je pozval k nadaljnjim prizadevanjem za spremembo pogojev, dogovorjenih ob prejemu mednarodne pomoči leta 2011, kot tudi k močnemu stališču države pri iskanju rešitve dolžniške krize v evrskem območju.

Visoka stopnja brezposelnosti ob strogih varčevalnih ukrepih
Portugalska je že tretje leto v recesiji in ima več kot 18-odstotno brezposelnost, medtem ko uvaja stroge varčevalne ukrepe, h katerim se je zavezala v zameno za 78 milijard evrov mednarodne pomoči Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada. Reševalni sveženj se bo iztekel junija 2014.