Ženskam v Afganistanu ni lahko. Foto: EPA
Ženskam v Afganistanu ni lahko. Foto: EPA
Razmere v zaporih v Afganistanu so ponekod zelo slabe.

Še večji absurd: odslužiti morajo tudi do 20 let, najmlajša jetnica pa je stara le 13 let. Dve tretjini žensk sta bili na zaporno kazen obsojeni zaradi zunajzakonskih spolnih odnosov, toda v resnici jih je bila velika večina posiljenih, piše Jutarnji list.

Strogi islamski zakoni ne poznajo milosti
Toda zakon ne ločuje žensk, ki so pobegnile od doma z drugim moškim, od žensk, ki so bile spolno napadene. Za pobeg od doma so lahko obsojene na 10 let zapora, za kakršen koli spolni odnos zunaj zakona pa kar na 20 let zapora. Zgodbe zapornic so pretresljive: ena od njih, zdaj 25-letna Zirdana, je bila obtožena, da je ubila moža, potem ko je on izginil. Pri tem velja omeniti, da se je poročila pri sedmih letih - družina je tako rešila finančne dolgove, prvega otroka pa je rodila pri 11 letih. V zaporu je zdaj z njo tudi njen četrti otrok, petletni sin. Druge otroke je odpeljal možev brat in obljubil, da jih bo vrnil, ko jo bodo izpustili iz zapora. Toda medtem je postal taliban in o njem in otrocih ni ne duha ne sluha.

Polkovnik Gulam Ali, visokopostavljeni uradnik, zadolžen za varnost v Afganistanu, je pojasnil, da podpirajo pravico oblasti, da obsodijo žrtve posilstva, ker je to v Afganistanu kršitev zakona, ne glede na to, ali je bila ženska prisiljena ali je v odnos privolila. Njegovo osebno mnenje je, da je to dobro, kajti "zaradi nezakonitih spolnih odnosov se širijo številne bolezni."

Ženske združile moči
Pred nekaj tedni pa so vplivne ženske, med njimi je največ učiteljic, ustanovile ženski svet, s katerim si bodo prizadevale boriti se proti krivici, da se zlorabljene ženske obravnava kot kriminalke namesto kot žrtve, poleg tega pa bodo skušale vplivati tudi na izboljšanje notranjosti zaporov. Kot je priznal tudi polkovnik Ali, v omenjenem zaporu Lashkar Gar niso zagotovljeni ne zdravstvena oskrba ne osnovni pogoji za življenje: tuš, električna energija in pitna voda. A za bližnjo prihodnost je napovedana gradnja nove stavbe, ki naj bi izboljšala življenje.

Žalostna statistika
Po podatkih nekaterih organizacij naj bi bilo kar 87 odstotkov Afganistank, starejših od sedem let, žrtev zlorabe, od tega polovico spolne, in to znotraj družinskega kroga. Več kot 60 odstotkov zakonov je sklenjenih prisilno, kar 57 odstotkov nevest pa je mlajših od 16 let.

K. T.