Prebivalci ob obalah ogroženih zveznih držav z obupom spremljajo napredovanje naftnega madeža. Foto: EPA
Prebivalci ob obalah ogroženih zveznih držav z obupom spremljajo napredovanje naftnega madeža. Foto: EPA
British Petroleum
Napadi na British Petroleum se vrstijo, tokrat so na njihov logo polili barvo, ki naj bi predstavljala nafto. Foto: EPA
Prežagana cev čaka na pokrov

Naslednji korak je postavitev pokrova na preščipnjeno cev in preusmeritev večine nafte v tanker na površju. Namestitev pokrova bo zdaj težja, ker površina cevi zaradi uporabe ogromnih škarij ni ravna. Pokrov naj bi namestili v prihodnjih nekaj urah. Koliko nafte bo še naprej uhajalo v morje mimo pokrova, ni znano.

To je zadnji v vrsti neuspešnih poskusov BP-ja, da zamaši predrto cev na preprečevalniku izbruha na dnu Mehiškega zaliva, ki je odpovedal 20. aprila, ko se je po eksploziji potopila naftna ploščad Deepwater Horizon.

Do namestitve kape v morje še več nafte
Doslej je v morje izteklo od 80 do 170 milijonov litrov nafte, prerezana cev pa bo po predvidevanjih vladnih znanstvenikov povzročila za 20 odstotkov večje iztekanje. To bo trajalo tako dolgo, dokler ne bodo nataknili kape oziroma ventila.

Bela hiša je sporočila, da bo BP-ju ukazala, da izvrta tretji vrelec, če se bodo pri prvih dveh pojavile težave. Zvezna vlada bo naftnemu podjetju poslala račun za 69 milijonov evrov zaradi stroškov, ki jih ima z odpravljanjem posledic izlitja nafte.

Ogrožene plaže na Floridi
Po mnenju naftne družbe British Petroleum naj bi bil naftni madež od severozahodne obale Floride oddaljen le še 15 kilometrov, obalo pa naj bi dosegel v petek. Nafta je doslej že onesnažila 200 kilometrov obale zvezne države Louisiana, prišla je tudi do obal Alabame in Misisipija, zdaj pa je tik pred obalo Floride.

Ogrožene so bele peščene plaže v okolici Pensacole na Floridi, saj so z morskimi pregradami zaščitili le izlive rek, nafto pa bodo pustili do plaž, kjer jo bodo skušali čim hitreje odstraniti. Nafto z gladine morja pobirajo tudi z ladjami.

Nov poraz v boju z nafto
Prizadevanja za zamašitev vrtine so zastala, ko se je zataknila diamantna žaga, s katero so hoteli 1.500 metrov pod gladino odžagati cev. Zagotovo pa jim ne bo uspelo poloviti vse nafte in stalna rešitev se obeta šele avgusta, ko naj bi dokončali rešilne vrtine.

Obama želi potrditev energetske zakonodaje
Ameriški predsednik Barack Obama, ki si bo v petek ponovno obiskal prizadeto območje Mehiškega zaliva, je v sredo v Pittsburghu znova pozval kongres, naj potrdi energetsko zakonodajo in izliv nafte v Mehiškem zalivu omenil kot dokaz, da ni več časa za odlašanje. Obama je povedal, da se morajo ZDA znebiti odvisnosti od fosilnih goriv in z novo energetsko zakonodajo naftnim podjetjem odvzeti milijarde dolarjev davčnih olajšav, ki jih bodo porabili za raziskave in razvoj čiste energije.

Predstavniški dom je predlog energetskega zakona, ki zadeva tudi boj proti podnebnim spremembam, že potrdil, senat pa še ne in ga bo v najboljšem primeru potrdil pozno jeseni.

Prežagana cev čaka na pokrov