Možnost neselektivnega množičnega nadzora nad podatki evropskih državljanov je glede na novi sporazum izključena. Foto: EPA
Možnost neselektivnega množičnega nadzora nad podatki evropskih državljanov je glede na novi sporazum izključena. Foto: EPA

"Evropski komisiji je s tem odprta pot do sprejetja uradne odločitve," sta v skupni izjavi zapisala podpredsednik komisije za enotni digitalni trg Andrus Ansip in komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova. Odločitev naj bi sprejeli naslednji teden.

Komisija je novi sporazum Ščit zasebnosti, ki naj bi odpravljal težave, zaradi katerih je Sodišče EU-ja oktobra lani razveljavilo prvi sporazum Varen pristan, predstavila februarja letos.

Sporazum je med evropskimi poslanci, aktivisti in združenji za zaščito potrošnikov naletel na številne kritike. Tudi delovna skupina, v kateri so nadzorni organi za varstvo osebnih podatkov, med njimi slovenska informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, je aprila v svojem mnenju o ščitu zasebnosti ocenila, da sporazum ni izpolnjeval vseh pričakovanih zahtev z vidika zagotavljanja varstva osebnih podatkov, ki se prikazujejo v ZDA. Zato so Evropsko komisijo in ZDA pozvali k dopolnitvam.

Nič več neselektivnega množičnega nadzora podatkov
Na Komisiji so zagotovili, da so priporočila upoštevali. Novi sporazum je popolnoma drugačen od Varnega pristana, sta zapisala komisarja.

"Za podjetja, ki obravnavajo podatke, uveljavlja veliko jasnejša in strožja pravila. Prvič do zdaj so ZDA in EU dali pisna zagotovila, da bodo za dostop javnih organov za namene kazenskega pregona in nacionalne varnosti veljale jasne omejitve, zaščitni ukrepi in nadzorni mehanizmi, možnost neselektivnega množičnega nadzora podatkov evropskih državljanov pa je izključena," sta še poudarila Ansip in Jourova.