Nova pravila so uvedli po objavi uradnega poročila o zabavah na Downing Streetu med pandemijo covida-19.

"Družabni dogodki" naj bi bili sicer za zaposlene še vedno dovoljeni, a le v skladu z novimi, strožjimi pravili, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ta po besedah tiskovnega predstavnika jasno določajo, da je vsakršno prekomerno uživanje alkohola na delovnem mestu nesprejemljivo, dovoljeno bo le še občasno in omejeno pitje alkohola v posebnih okoliščinah, kot so formalni dogodki med obiski tujih državnikov.

Visoka javna uradnica Sue Gray, ki ji je bilo zaupana priprava v sredo objavljenega poročila, je prvo različico objavila že januarja, objavo celotnega besedila pa je zadržala, saj je policija najavila lastno preiskavo dogajanja, ki se je vmes tudi že končala.

Policija je tako skupno izdala 123 glob 83 ljudem, vključno s premierjem Johnsonom. Ker zdaj na dan prihajajo novi dokazi, se je policija znašla pod pritiskom, naj preiskavo znova odpre.

Policija je udeležencem zabav izdala globe zaradi kršitev zakona o ustavitvi javnega življenja med pandemijo covida-19, ko je bilo zbiranje dveh ali več ljudi v notranjosti prepovedano. Izjemoma so se ljudje lahko zbirali, vendar le če je bilo to potrebno zaradi dela, navaja britanski BBC.

Poročilo Sue Gray med drugim razkriva podrobnosti o zabavah, ki so bile še posebej divje ob petkih, o napravi za petje karaok in posebnem hladilniku za alkoholne pijače ter o vinjenih uslužbencih, ki so med drugim žalili čistilce in se nespodobno vedli.

Johnson je v sredo po objavi celotnega poročila v povezavi s t. i. afero Partygate prevzel polno odgovornost za dogajanje. Ponovil je tudi opravičilo za udeležbo na dogodku, zaradi katerega je sam prejel globo, z ničimer pa ni nakazal, da namerava slediti pozivom kritikov k odstopu zaradi celotne afere.