Francoski dnevnik Le Monde je poročal, da je Macron kritiziral to nekdanjo francosko kolonijo na četrtkovem srečanju s potomci osebnosti iz vojne za neodvisnost Alžirije.

Tam naj bi dejal, da to državo vodi "politično-vojaški sistem" in da ima Alžirija "uradno zgodovino", ki so jo "povsem na novo spisali".

Macron naj bi dejal, da ta zgodovina "ne temelji na resnicah", temveč na "govorici sovraštva do Francije". Ob tem naj bi jasno povedal, da nima v mislih alžirske družbe kot celote, temveč vladajočo elito. Za predsednika Abdelmadjida Tebbouna pa naj bi dejal, da "je ujet v zelo trdovratnem sistemu".

"Po izjavah, ki niso bile zanikane, več francoskih virov pa jih je pripisalo Macronu, Alžirija odločno obsoja nedopustno poseganje v svoje notranje zadeve," so v sporočilu za javnost zapisali v predsedstvu Alžirije.

Po navedbah AFP-ja je to drugič, da je Alžirija odpoklicala veleposlanika iz Francije. To se je že zgodilo maja lani, ko so francoski mediji objavili dokumentarec o protestnem gibanju Hirak.

Odnosi med državama so se zaostrili tudi zaradi torkove francoske odločitve za zmanjšanje števila vizumov in štipendij za državljane Alžirije, Maroka in Tunizije. Pariz je sporočil, da je to potrebno zaradi nezadostnih prizadevanj teh držav za vrnitev nezakonitih migrantov.