Novica je prišla v javnost šele v sredo, Trump pa se je nanjo odzval z novimi napadi na Smitha in dejal, da gre za vmešavanje v njegovo predsedniško kampanjo.

Nalog za preiskavo je bil zaupne narave, kar pomeni, da Twitter Trumpa o tem ni smel obvestiti. Sodišče je sprejelo argumente tožilcev, da obstaja nevarnost, da Trump podatke izbriše, spremeni objave ali opozori druge morebitne prihodnje obtožence.

Twitter se je sodnemu nalogu upiral in sodišče mu je naložilo kazen 350.000 dolarjev, nato je tožilcem omogočil dostop. Prizivno sodišče v Washingtonu je julija potrdilo kazen, v sredo pa je prvič doslej objavilo mnenje v tem primeru in informacija je prišla v javnost.

Trump je svoj račun na Twitterju intenzivno uporabljal pred napadom njegovih privržencev na kongres 6. januarja 2021 in na njem širil svoje trditve o volilnih prevarah na predsedniških volitvah leta 2020.

Po napadu na kongres so Trumpu odvzeli dostop do Twitterja, novi lastnik medija Elon Musk, ki ga je pred kratkim preimenoval v X, pa je Trumpu vrnil dostop. Ta sicer zdaj raje uporablja svoj družbeni medij Truth Social.

Prizivno sodišče se je strinjalo s tožilci, da bi lahko Trump – če bi izvedel za preiskovalni nalog – "ogrozil preiskavo, uničil dokaze, spremenil vzorec obnašanja in obvestil sokrivce," piše v odločitvi sodišča.

Twitter se je pritožil, da preiskovalni nalog krši ustavo s tem, ko mu prepoveduje, da o preiskovalnem nalogu obvesti Trumpa, a so njegovo pritožbo zavrnili.

"Pravkar sem izvedel, da je pravosodno ministrstvo pokvarjenega Joeja Bidna napadlo moj račun na Twitterju in ni hotelo, da bi izvedel za ta velik napad na moje državljanske pravice. Mojemu političnemu nasprotniku se je zmešalo od prizadevanj, da posega v mojo predsedniško kampanjo. Še nikoli se ni zgodilo kaj takega," je na Truth Social sinoči objavil Trump in Smitha ponovno označil za neuravnovešenega.

Smith je proti Trumpu na Floridi že vložil kazensko ovadbo zaradi napačnega ravnanja z zaupnimi dokumenti, v Washingtonu pa zaradi spodnašanja izida volitev 2020, najti na Trumpovem Twitterju.