Sporazum so podpisali med obiskom avstralskega obrambnega ministra Richarda Marlesa pri indonezijskem kolegu Prabowo Subiantu.

Obrambni minister in novoizvoljeni predsednik države Prabowo, ki bo vodenje Indonezije prevzel 20. oktobra, sporazum razume kot zgodovinski mejnik, ki so ga sklenili s ciljem "medsebojne pomoči pri premagovanju varnostnih groženj in spodbujanja trajnega miru in stabilnosti v azijsko-pacifiški regiji," je dejal na današnji skupni novinarski konferenci in izrazil upanje, da bodo z Avstralijo v prihodnje vzpostavili še tesnejše vezi.

Marles je ob podpisu dejal, da je to doslej najpomembnejši obrambni dogovor med državama. "Naše obrambne sile bodo imele večjo interoperabilnost in bodo lahko delovale iz obeh držav," je dejal avstralski obrambni minister.

Sporazum, ki so ga napovedali prejšnji teden ob obisku novoizvoljenega indonezijskega predsednika v Canberri, vključuje določila o skupnih vojaških vajah in medsebojnih napotitvah obrambnih sil. Državi novembra načrtujeta skupno vojaško vajo v provinci Vzhodna Java, na kateri bo sodelovalo približno 2000 vojakov. Vaja z zračnimi, kopenskimi, pomorskimi in kibernetskimi silami bo največja vaja, ki jo bo letos Avstralija izvedla v tujini, je povedal Marles.

Avstralija in Indonezija sta sklenili obrambni sporazum, saj si prizadevata okrepiti varnostno sodelovanje v azijsko-pacifiški regiji, ki jo zaznamujejo rivalstvo med Kitajsko in ZDA ter incidenti v Južnokitajskem morju, kjer si več držav lasti otoke in plovne poti. Canberra in Džakarta sta pri tem ubrali različni poti.

Avstralija se vedno bolj zbližuje z dolgoletno zaveznico ZDA in v poskusu, da bi odvrnila vse vplivnejšo Kitajsko, krepi svojo vojsko. Indonezija medtem zavzema bolj nevtralno stališče.