Nekdanji italijanski premier in ustanovitelj desne stranke Naprej Italija Silvio Berlusconi ter vodja italijanske Lige Matteo Salvini sta se dogovorila o ustanovitvi nove desnosredinske stranke, s katero nameravata nastopiti na parlamentarnih volitvah v Italiji leta 2023.

"Želimo, da desnosredinske sile odločno nastopijo na parlamentarnih volitvah. Gremo naprej," je dejal Berlusconi po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA na današnji prireditvi svoje stranke.

Berlusconi in Salvini sta se sešla v nedeljo zvečer na pogovorih o prihodnosti desnosredinskega političnega tabora v Italiji. Berlusconi se je pri tem zavzel, da bi zavezništvo desnosredinskih strank, ki trenutno v parlamentu podpira sedanjega premierja Maria Draghija, do leta 2023 preoblikovali v enotno stranko.

"Desnosredinske stranke so najmočnejša sila v italijanskem parlamentu in največji zagovornik vlade Maria Draghija," je ob tem dejal Berlusconi. Dodal je, da je do parlamentarnih volitev skoraj dve leti, k ustanavljanju nove stranke pa nameravajo pritegniti številne aktiviste in tudi predstavnike civilne družbe, ki so danes še daleč stran od politike.

Nekdanji premier je kljub zdravstvenim težavam v preteklih tednih, zaradi katerih je bil dalj časa tudi v bolnišnici, zavrnil možnost, da bi se umaknil iz politike. "K sreči mi gre dobro in ostajam v igri," je še dejal 84-letni Berlusconi.