Sredstva naj bi ranljivim skupnostim pomagala bolje kljubovati ekstremnim podnebnim spremembam.

Denar bodo zagotovili iz več milijard dolarjev, predvidenih za boj proti podnebnim spremembam v zakonu o zmanjšanju inflacije. Vključuje 575 milijonov dolarjev, iz katerih bo vladna agencija za oceane in ozračje (NOAA) dodeljevala denar projektom, ki jih vodijo manjše skupnosti za pripravo na dvig morske gladine, poplave in močna neurja.

"Vlagamo v ljudi in kraje, ki so bili najbolj prizadeti, a so najbolj ogroženi tudi v prihodnje," je dejal Biden med govorom v močvirju v bližini kalifornijskega mesta Palo Alto. To močvirje je bilo nekoč občinsko odlagališče odpadkov.

Biden je tudi dejal, da bo njegova vlada Kaliforniji namenila 67 milijonov dolarjev za okrepitev preobremenjenega električnega omrežja države.

Biden ima te dni na območju San Francisca štiri prireditve za zbiranje denarja za kampanjo za ponovno izvolitev na položaj predsednika ZDA.

Iz Kalifornije bo potoval še v New York, Maryland in Illinois, ker pa je z akcijo začel pozno, mu še ni bilo treba objaviti doslej zbrane vsote.

Na prvem od dveh ponedeljkovih dogodkov je Biden dejal, da je na volitvah leta 2024 na kocki spet sama demokracija, kar je v boju proti Donaldu Trumpu govoril že leta 2020.

Zbiranje sredstev je sledilo Bidnovemu prvemu predvolilnemu zborovanju v soboto v Philadelphii, kjer so ga podprli ključni sindikati.