Vodilni republikanski kandidat Donald Trump je v enakem obdobju, drugem četrtletju letošnjega leta, zbral 35 milijonov dolarjev, republikanec Ron DeSantis pa 20 milijonov.

Predsedniški kandidati morajo vsako četrtletje Zvezni volilni komisiji (FEC) poročati o tem, koliko denarja so zbrali za kampanjo. Rok za drugo četrtletje letos se izteče danes.

Biden ima za zdaj 394.000 posamičnih donatorjev, od katerih je 30 odstotkov takšnih, ki niso prispevali za njegovo prvo kandidaturo leta 2020. Biden je za takratne volitve skupaj zbral več kot milijardo dolarjev, od tega 700 milijonov od malih donatorjev.

Med demokrati sicer nima resne konkurence za nominacijo, medtem ko je republikanskih kandidatov veliko. To koristi Trumpu, ki v anketah vodi s povprečno 35 do 45 odstotki podpore. Ostali glasovi so razdeljeni med druge kandidate, pri čemer najmanj zaostaja guverner Floride DeSantis.

Trump, ki je kandidaturo razglasil že lani, je v drugem četrtletju leta za kampanjo zbral 35 milijonov dolarjev, DeSantis pa od aprilske najave kandidature 20 milijonov. Trumpov nekdanji podpredsednik ZDA Mike Pence je kandidaturo oznanil šele na začetku junija, odtlej pa zbral 1,2 milijona dolarjev.

Guverner Severne Dakote Doug Burgham je v drugem četrtletju zbral 11,7 milijona dolarjev, vendar si je 10,2 milijona plačal sam. Nekdanji guverner Arkansasa Asa Hutchinson je zbral le 583.000 dolarjev, župan Miamija Francis Suarez pa 945.000 dolarjev, vendar je kampanjo naznanil šele v drugi polovici junija. Drugi republikanski kandidati številk še niso objavili.

Republikanski kandidati morajo za uvrstitev na prvo televizijsko soočenje, ki bo avgusta v Milwaukeeju, dokazati, da imajo najmanj 40.000 posamičnih donatorjev, in to najmanj 200 v najmanj 20 državah ali ozemljih ZDA.

Kandidati imajo tudi svoje odbore za politično akcijo (PAC), ki lahko zbirajo neomejene količine denarja, omejeni pa so v tem, da kandidatu ne smejo izražati neposredne podpore v oglasih. Trump svoj PAC Rešimo Ameriko uporablja predvsem kot vir za pokrivanje pravnih stroškov.

DeSantisov PAC Nikoli se ne umakni ima 130 milijonov dolarjev, vendar je v njem skoraj 83 milijonov dolarjev še iz njegove kampanje za guvernerja Floride na volitvah 2020.