Zakon, ki ga je predtem že potrdil kongres, je zadnja tri leta podpiral nacionalna prizadevanja v boju proti bolezni, ki je v ZDA terjala več kot milijon življenj.

Zakon je začel veljati mesec dni prej, kot je bilo prvotno predvideno, z njim pa se v državi končuje financiranje testiranja na covid, brezplačno cepljenje in niz drugih ukrepov, sprejetih zaradi pandemije covida-19.

Med pandemijo so sicer izredne razmere veljale tudi na področju javnega zdravstva, odprave katerih pa Biden še ni podpisal in naj bi veljale še mesec dni.

Njihova odprava bo vplivala tudi na že sicer napete razmere na južni meji z Mehiko, kjer si ameriške oblasti že dolgo prizadevajo zajeziti val priseljencev in prosilcev za azil. V njihov okvir namreč spada tudi poseben člen, ki je uvajal stroge omejitve glede sprejema migrantov brez ustreznih dokumentov, za kar po novem ne bo več ustrezne zakonske podlage.

Čeprav ZDA tako uradno odpravljajo ukrepe, povezane s covidom, si Bidnova vlada že prizadeva za naslednjo generacijo cepiv in drugih ukrepov za boj proti morebitnim novim različicam virusa v prihodnosti, napovedujejo v Beli hiši.