Pozivi ZDA k pogovorom medtem vedno znova naletijo na gluha ušesa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Biden, za katerega je to prvi obisk Azije v vlogi ameriškega predsednika, je danes popoldne prispel v Tokio. Tam se bo v ponedeljek srečal z japonskim premierjem Fumiom Kišido in japonskim cesarjem Naruhitom ter predstavil multilateralno trgovinsko pobudo.

V torek bo sledil vrh voditeljev t. i. zavezništva Quad, v katerem sodelujejo ZDA, Japonska, Indija in Avstralija. Tam se bo prvič srečal z novim avstralskim premierjem Anthonyjem Albanesejem, ki mu je danes tudi že uradno čestital.

Obisk v času, ko veliko ameriško tekmico Kitajsko gospodarsko močno pestijo zaprtja, namenjena zajezitvi covida-19, naj bi utrdil gospodarsko in politično zavezništvo ZDA z regijo. A ves čas nad obiskom visi strah, da bo Severna Koreja testirala novo balistično raketo ali bombo.

Ugibanja, da bi se to lahko zgodilo v času, ko se je Biden mudil v Seulu, se sicer niso uresničila. A po navedbah ameriških uradnikov grožnja ostaja.

Pjongjang se za zdaj ni odzval na ameriške pozive k dialogu. Ignoriral je tudi ponudbo pomoči v boju proti nenadnemu izbruhu covida-19. Biden je v Seulu znova potrdil, da se je pripravljen srečati s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, če bi bil ta "iskren", a mu v Pjongjangu znova niso odgovorili.

V Južni Koreji je Biden med drugim z južnokorejskim kolegom Jun Suk Džulom v skupni izjavi napovedal razširitev obsega skupnih vojaških dejavnosti. Pred odhodom na Japonsko se je srečal tudi s predstavniki Hyundaia ob napovedih, da bo avtomobilski velikan vložil 5,5 milijarde dolarjev v gradnjo električnih avtomobilov v ameriški zvezni državi Georgia. Z Junom sta se mudila tudi pri ameriških in južnokorejskih vojakih.