Po njegovih besedah takšna zakonodaja Gruzijo med drugim oddaljuje od članstva v EU-ju.

Prvi mož evropske diplomacije je na omrežju X zapisal, da bo t. i. zakonodaja o družinskih vrednotah in zaščiti mladoletnikov ogrozila temeljne pravice ljudi ter povečala diskriminacijo in stigmatizacijo.

"Gruzijo pozivam, naj to zakonodajo umakne, saj ta državo dodatno oddaljuje od poti v EU," je poudaril Borrell, potem ko je vladajoča stranka Gruzijske sanje v torek ob bojkotu opozicije v parlamentu zakonodajo soglasno potrdila.

Zakonodaja zadeva "omejevanje propagande istospolnih razmerij in incesta" v izobraževalnih ustanovah in na televiziji, prepoveduje spremembo spola, homoseksualnim in transspolnim osebam onemogoča posvojitve ter razveljavlja v tujini sklenjene istospolne zakonske zveze.

Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili bi sicer na zakonodajo utegnila vložiti veto, ki pa ga lahko, kot že nekajkrat doslej, vladajoča stranka v parlamentu odpravi z večino. Poleg tega lahko zakon podpiše tudi predsednik parlamenta Šalva Papuašvili.

Tako EU kot ZDA Gruzijo že dalj časa pozivajo tudi k umiku zakona o tujem vplivu, ki je začela veljati junija, rekoč, da ta državo prav tako odmika od članstva v Uniji. V skladu z zakonom se morajo namreč nevladne organizacije, ki prejemajo 20 ali več odstotkov prihodkov iz tujine, registrirati kot delujoče pod tujim vplivom in se podvreči upravnemu nadzoru.