"Storimo veliko (...), vendar zagotovo ne dovolj in zagotovo ne tako hitro, kot je treba," je egiptovski strani mejnega prehoda dejal Borrell in dodal, da je ključno zagotoviti tudi dostop reševalnih vozil v enklavo.

Po njegovih besedah mora mednarodna skupnost ob tem še naprej zahtevati prekinitev ognja in izpustitev talcev, ki jih je palestinsko islamistično gibanje Hamas zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra.

Prvi mož evropske diplomacije se je danes v Kairu sestal tudi z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, čigar država skupaj s Katarjem in ZDA posreduje v pogajanjih med Izraelom in Hamasom. Kot je zapisal na omrežju X, sta imela s predsednikom "poglobljeno razpravo" o razmerah v Gazi in s tem povezanimi krizami, ki vplivajo tudi na Egipt.

Izraelska ofenziva v Gazi kot odziv na Hamasov napad se je medtem prevesila že v 12. mesec. Od takrat je bilo v uničeni enklavi skupno ubitih že več kot 40.988 Palestincev, še najmanj 94.825 pa je ranjenih, je danes sporočilo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo.